Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna cebula, żaden cukier. Na chrypkę najlepszy jest syrop z uwielbianego owocu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.11.2024 20:02

Żadna cebula, żaden cukier. Na chrypkę najlepszy jest syrop z uwielbianego owocu

syrop z gruszki
Fot. Canva/Giselleflissak

Gotowe medykamenty z apteki w walce z przeziębieniem okazują się nieskuteczne? Przygotuj syrop z gruszek na kaszel i stosuj go podczas kuracji. Raz-dwa staniesz na nogi, a domowe lekarstwo będziesz polecać bliskim. O tym, jak przygotować syrop w łatwy sposób, dowiesz się z tego artykułu. 

Skuteczny syrop z gruszek na kaszel

Domowy syrop z gruszek na kaszel jest zdecydowanie lepszy niż te z apteki. Za jego skuteczność odpowiadają naturalne składniki, które mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i co najważniejsze  – wykrztuśne. Z kolei użyte owoce nie tylko nadadzą lekowi smaku, ale też sporą dawkę witamin, których zimą brakuje każdemu z nas.

Gruszki bogate są witaminy z grup A, B1, B2, B6, C, K oraz PP. W dodatku owoc zawiera także minerały takie jak fosfor, wapń, jod czy żelazo. Zalet syropu jest naprawdę wiele i możesz doświadczyć ich wszystkich, przygotowując syrop z poniższego przepisu

gruszki.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Ta prosta surówka to przebój każdego obiadu. Sam zjadam prawie całą miskę, taka dobra

Syrop na kaszel z kilku produktów

Jak już wiesz, głównym składnikiem syropu są gruszki. Sam owoc, choć cenny i o wielu właściwościach, nie wystarczy. Niezbędne będą także inne składniki, takie jak miód i imbir. To właśnie te składniki gwarantują skuteczne działanie podczas przeziębienia. Wszystkie potrzebne do przygotowania domowego syropu wraz z proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki na syrop:

  • 2 gruszki
  • 4 łyżki miodu
  • 1 l wody
  • 2 kawałki imbiru
  • 4 łyżki soku malinowego

Syrop z gruszek na kaszel – przepis

Przygotowanie syropu rozpocznij od umycia i obrania gruszek. Następnie pokrój je w małą kostkę i przełóż do garnka. 

Zalej wodą i włóż obrane kawałki imbiru. Całość gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. 

Na koniec dodaj miód oraz wlej sok malinowy, a następnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, odcedź syrop i przelej go szklanych butelek. Gotowy syrop przechowuj w lodówce.

Sprawdź także przepis na wyjątkową surówkę oraz dowiedz się, co przygotować na świąteczny obiad

miód.jpg
Fot. Canva/Zahkarova_Natalia