Rajski sernik siostry Anastazji smakuje jak marzenie. Nie skończysz na jednym kawałku
Sernik siostry Anastazji to obłędnie pyszne połączenie puszystości z kokosową bezą. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a jego rajski smak sprawi, że dokładki są nieuniknione. Wypróbuj przepis siostry Anastazji, a już zawsze będziesz do niego wracać.
Rajski sernik siostry Anastazji
Siostra Anastazja podbiła podniebienia Polaków znakomitymi przepisami, które gwarantują wyborny smak. Nie inaczej jest z recepturą na sernik kokosowy. Ciasto na kruchym spodzie z leciutką masą serową i pyszną bezą, nie ma sobie równych.
Smak sernika siostry Anastazji to prawdziwe niebo w gębie. Ciasto ma ciekawą fakturę, wygląda wspaniale i smakuje jeszcze lepiej. Dlatego pora poznać recepturę, która przeniesie każdego łasucha do raju. Ten smak będzie się śnił po nocach.
Hitowa jajecznica po francusku. Smak zasługuje na medalJak przygotować sernik siostry Anastazji?
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego białego sera (może być z wiaderka)
- 250 g cukru
- 125 ml mleka kokosowego
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 2 jajka
- cukier waniliowy lub laska wanilii
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- blacha 35 na 25 cm
Składniki na bezę:
- 170 g cukru
- 6 białek
- 200 g płatków lub wiórków kokosowych
- szczypta soli
Przygotowanie sernika zacznij od zrobienia kruchego ciasta. Połącz mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia oraz solą. Do środka wbij jajka i dołóż żółtka. Posiekaj zimne masło i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 60 minut.
Teraz przygotuj blachę o wymiarach 35 na 25 cm. Posmaruj ją masłem, wyłóż papierem do pieczenia i wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je i wyłóż na dnie formy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Sernik kokosowy z bezą na specjalne okazje
Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, ser, mleko kokosowe i budyń. Zmiksuj składniki na gładką masę. Z białek ubij sztywną pianę i dołóż do masy serowej. Delikatnie wymieszaj i wyłóż na podpieczone kruche ciasto. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut.
Zimne białka ubij z solą i stopniowo wsypuj cukier. Dodaj połowę płatków kokosowych lub wiórków do masy. Po upieczeniu ciasta wyłóż bezę na warstwę serową. Wierzch posyp pozostałymi wiórkami. Piecz kolejne 20 minut. Następnie upieczony sernik zostaw w piekarniku do wystygnięcia. Potem podawaj. Pisaliśmy o tym, jakie produkty warto taniej kupić w Dino. Polecaliśmy sposób na przedłużenie świeżości pomidorów.
Źródło: smaker.pl