Wrzuć do garnka z ziemniakami. Już nigdy nie ugotujesz warzyw inaczej
Czy czasem zastanawiasz się, jak gotować ziemniaki? Pewnie nie – to w końcu najbardziej naturalna czynność w kuchni. A jednak jest więcej niż jeden sposób i efekty wychodzą zaskakująco zróżnicowane.
Gotowane ziemniaki
Ziemniaki były, są i będą jednym z kluczowych produktów polskiej kuchni . Dziś jednak, można chyba powiedzieć, przeżywają swoisty renesans. Długo uważane za puste kalorie i wypełniacz obiadów, dziś postrzegamy je nieco inaczej.
Pozory ziemniaków rzeczywiście mogą mylić. W istocie to nie tak bardzo tuczący, a przy tym pełen witamin i minerałów składnik. Co więcej, mają nie aż tak wysoki indeks glikemiczny, a to oznacza, że naprawdę pomagają obiadowi stać się sycącym posiłkiem. Tylko jak je przyrządzać?
Dodatki do gotowania ziemniaków
Jak się wydaje, polska kuchnia poszła w kierunku, w którym ziemniaki docenia głównie w postaci smażonej i pieczonej. Tę pierwszą powinniśmy pożegnać, albo przynajmniej lekko trzymać na dystans ze względu na ilość tłuszczu i rakotwórczych substancji, które przy okazji wydzielają się z ziemniaków.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Z pieczeniem jest nieco lepiej, ale żeby dobrze upiec ziemniaki, także należy je wcześniej nieco ugotować. Czemu? Po to, by kartofle nie przesuszyły się w środku i dobrze zarumieniły z zewnątrz. Wtedy gotujemy je z nietypowym dodatkiem – odrobiną octu . Zatrzyma on procesy zachodzące na powierzchni kartofla w gotowaniu, dzięki czemu łatwiej będzie piekarnikowi nadać im odpowiednią chrupkość i kolor.
Wróćmy do gotowanych ziemniaków
Jednak dobrze jest jadać też gotowane ziemniaki . Co prawda odcedzając je wylewamy nieco składników odżywczych z kąpielą, jednak zostawiamy sobie kremową fakturę i delikatny, charakterystyczny smak. A może by tak go podbić?
Ziemniaki gotujemy zazwyczaj wyłącznie w osolonej wodzie. A przecież można inaczej. Kilka dodatków nada im niezwykłego smaku. Zacznijmy więc przyprawiać wodę, w której gotujemy ziemniaki – choćby klasycznymi zielem angielskim i liściem laurowym . Warto wypróbować też lubczyk, kminek czy kozieradkę. By łatwiej było je później oddzielić, można dodać je do garnka w zaparzaczu do herbaty.
Gotuj ziemniaki z warzywami
Pamiętajmy jeszcze o jednej możliwości. Ziemniaki gotować można w towarzystwie innych warzyw. Nie każdy gustuje w gotowanej pietruszce czy selerze, takim jak z rosołu. Łatwo jednak znaleźć amatorów gotowanej marchewki . Połączenie tych dwóch warzyw w jednym garnku podbije doskonale smak ziemniaków.
By dodać całości odrobiny szaleństwa, można także sięgnąć po przyprawy orientalne. Dodatek kilku goździków czy nawet laski cynamonu brzmi dziwnie, ale może sprawdzić się w wielu obiadowych zestawieniach. Do wody na ziemniaki można też dodać domową kostkę rosołową , która sprawi, że otrzymamy ziemniaki gotowane w bulionie, esencjonalne i pełne w smaku.
Wypróbuj też sposoby na mięso z rosołu: pierogi i kotlety.