Weź mięso z rosołu i zrób najlepsze kotlety. Biją na głowę nawet mielone

Nie lubisz marnować żywności? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Przygotujesz z niego kotlety, które powstaną z innego dania. Taki obiad to gwarancja nie tylko smaku, ale i oszczędności. Wypróbuj sposób, a będziesz stosować go bardzo często.
Kotlety z recyklingu
Kotlety na obiad to nasza narodowa tradycja. Schabowe, mielone czy siekane kotlety pożarskie to dania, które znamy doskonale. Nie każdy jednak wie, że można przygotować także kotlety z recyklingu. Pomimo dosyć technicznej nazwy dania, a niektórym może się ona kojarzyć z ruchami freegan, są to kotlety, które powstają z mięsa z rosołu.
Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a z jednego składnika powstaną aż dwa fantastyczne dania. Grzechem byłoby niewypróbowanie tego smacznego i łatwego sposobu. Szczegóły w dalszej części.

Kotlety z resztek
Po ugotowaniu rosołu zawsze zostaje sporo mięsa, z którym nie zawsze wiadomo, co zrobić. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą przepisy, takie jak ten na kotlety umieszczony poniżej. Głównym składnikiem przygotowanych z nich dań jest mięso, które było użyte do przygotowania rosołu. To wciąż cenny składnik, który warto przetworzyć ponownie i tak jak w tym wypadku zrobić z nich kotlety.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Oprócz mięsa potrzebne będą także inne składniki. Dzięki nim kotlety będą miały odpowiednią konsystencję oraz smak. Znajdziesz je wszystkie wraz z proporcjami na liście poniżej.
Składniki:
- 250 g mięsa z rosołu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła czosnkowego
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- pieprz
- sól

Przepis na kotlety z mięsa z rosołu
Mięso z rosołu zmiel w maszynce i przełóż je do miski. Cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło czosnkowe i zeszklij na nim cebulę. Następnie przełóż ją wraz z natką pietruszki do miski.
Wbij jajko oraz wsyp dwie łyżki bułki tartej. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety i każdego z nich starannie obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad, a będą smakowały wyśmienicie.
Sprawdź także przepis znanego kucharza na rybę oraz poznaj rekordową cenę pączków.






































