Smakosze.pl Przepisy Wrzuć do garnka, zagotuj i wlej do słoików. Nie zrobisz lepszych ogórków na zimę
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Wrzuć do garnka, zagotuj i wlej do słoików. Nie zrobisz lepszych ogórków na zimę

26 sierpnia 2024

Robisz ogórki na zimę? U mnie w domu właśnie trwa produkcja ogórków w zalewie musztardowej. Zawsze wychodzą pysznie, dlatego każdemu polecam przepis na najlepsze ogórki na zimę.

Ogórki na zimę, które zjesz ze smakiem

Ogórki są smacznym i zdrowym dodatkiem do dań obiadowych. Można zrobić z nich surówkę czy zjeść ze smakiem z kanapką . Zwykle na zimę robi się ogórki kiszone. Pyszne i pełne wartości odżywczych są doskonałe na tę chłodną porę roku. Warto wypróbować przepis na ogórki w nieco innym wydaniu.

Dzięki tej recepturze przyrządzisz ogórki w zalewie musztardowej . Ich pyszny i wyrazisty smak doskonale pasuje do dań mięsnych, rybnych, czy rozmaitych sałatek. Takie ogórki będą w sam raz na zimę. Poniżej znajdziesz przepis na ogórki w zalewie musztardowej.

Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Swojskie jedzonko na YouTube.

ogórki
Fot. Canva/alisafarov
Nie tylko do rosołu. Liście laurowe usuną poważny problem w kuchni

Jak zrobić ogórki w zalewie musztardowej?

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku
  • 5  szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy kremskiej
  • 3 łyżki soli
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie ogórków zacznij od pokrojenia ich na 4 części. Następnie przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet i dodaj cukier. Pamiętaj o miodzie i musztardzie . Do wcześniej wyparzonych słoików włóż ząbek czosnku, łyżeczkę gorczycy, ziele angielskie i liść laurowy.

Włóż pokrojone ogórki i zalej wszystko gorącą zalewą. Ogórki pasteryzuj 15 minut od momentu  zagotowania . Słoiki ułóż do góry dnem na ściereczce. Zostaw je tak do wystygnięcia. Ogórki w zalewie musztardowej są gotowe do jedzenia już po kilku dniach.

Ogórki na zimę, że palce lizać

Ogórki w zalewie musztardowej wychodzą bardzo smaczne. Wyróżniają się nie tylko nutką ostrej musztardy, ale też delikatną słodyczą miodu . Do tego znakomite przyprawy nadają im aromatu. Są idealne do obiadu, jako przekąska, czy składnik sałatek.

Wypróbuj ten prosty i sprawdzony przepis. Lepszych ogórków na zimę nie zrobisz . Pyszne i aromatyczne będą cieszyć się dużym powodzeniem. Taki rarytas znika w mgnieniu oka. Pisaliśmy o tym, jak szybko zrobić smaczne placki. Polecaliśmy przepis na doskonały dżem z 3  owoców.

ogórki w zalewie musztardowej.jpg
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Źródło: kulinarnaja.blogspot.com

Smażenie jajek to przeżytek. Rodzina zacznie zajadać, aż im się będą uszy trząść
Ugniatam twaróg widelcem, dodaję jajka i robię ciasto. Placki wychodzą miękkie jak chmurki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy