Nie tylko do rosołu. Liście laurowe usuną poważny problem w kuchni
Liście laurowe są popularną przyprawą. Jednak warto wiedzieć, że mają też inne, skuteczne zastosowanie w kuchni. Dzięki liściom laurowym rozprawimy się na dobre z niechcianymi lokatorami w naszych domach.
Liście laurowe w kuchni
Liście laurowe niemal każdy ma w swojej kuchni. Tę przyprawę dodajemy do zup, bigosu i sosów. Nadają smaku gotowanym potrawom, ale mają też zupełnie inne zastosowanie w naszej kuchni. Liście laurowym są skutecznym sposobem na pozbycie się moli spożywczych. Te bywają prawdziwym utrapieniem w wielu domach.
Pojawiają się w takich sypkich produktach jak: kasza, ryż, ale też w nasionach i pestkach. Przeważnie zainfekowany produkt larwami moli przynosimy ze sklepu do domu. Po kilku dniach w kuchni pojawią się te robaki. Latają po całym mieszkaniu i bardzo trudno jest się ich pozbyć. Jednak istnieje skuteczny sposób na mole. Liście laurowe pomogą się ich pozbyć.
Złap za butelkę, połącz 3 produkty i przelej do zlewu. Najgorszy problem zniknie, jak za dotknięciem różdżkiSposób na mole, czyli liście laurowe w akcji
Mole spożywcze przypominają miniaturowe ćmy. Mają szaro-brązowy kolor i są bardzo małe. Bez trudu pokonują papierowe czy foliowe opakowania. W ten sposób dostają się do produktów. Składają w nich jaja, by niebawem wykluć się i rozpełznąć się. Następnie tworzą wokół siebie oploty z cienkiej przędzy. Ta jest podobna do tej, którą robią pająki.
Żywność, w której pojawiły się mole nie jest szkodliwa dla zdrowia, ale nie nadaje się do jedzenia. Obecność moli jest uciążliwa i irytująca. Można się ich pozbyć, choć to dość trudne. Skuteczny sposobem jest włożenie liści laurowych do szafek, w których trzymamy sypkie produkty, nasiona lub orzechy. Tę popularną przyprawę można bezpośrednio umieścić w opakowaniu. Nie wpłynie to na smak produktu.
Liście laurowe odstraszą mole
Liście laurowe skutecznie odstraszą mole. Jednak nie zabiją ich, tylko sprawią, że mole wylecą przez okno lub otwory wentylacyjne. Przyprawę można umieścić też za szafkami, meblami lub pod sufitem. Z powodzeniem można też użyć świeżych liści laurowych. Należy je wymieniać co 5-7 dni. Po tym czasie przyprawa traci swój zapach.
Gdy już pozbędziemy się niechcianych lokatorów, nie wyrzucajmy liści laurowych. Należy tylko zmniejszyć liczbę listków. Porozkładane po szafkach skutecznie odstraszą mole.
Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić jajka z pomidorami i papryka. Polecaliśmy przepis na bryzol z czasów PRL.
Źródło: polki.pl, haps.pl