Wrzuć do mielonych zamiast bułki i ugnieć. Kotlety będą mięciutkie i bardziej puszyste
Kotlety mielone to nasze sztandarowe danie na obiad. Mogą smakować jeszcze lepiej, wystarczy dodać do masy na nie jeden składnik, który nada im odpowiedniej puszystości. Czytaj dalej, a dowiesz się więcej nie tylko o tym produkcie, ale też o tym, jakie mięso wybrać.
Kotlety mielone mogą być jeszcze lepsze
Kotlety mielone na obiad to dla wielu niezbędne danie. Wszyscy doceniają ich chrupiącą skórkę oraz delikatne wnętrze. W połączeniu z obiadowymi dodatkami tworzą pełnowartościowy obiad . Nie każdy jednak wie, że mogą smakować jeszcze lepiej.
Okazuje się, że istotne jest nie tylko mięso, ale też jeden składnik masy na mielone. Dodany sprawi, że kotlety mielone będą puszyste, a domowi eksperci twierdzą, że nawet lepsze w smaku. O wszystkim dowiesz się więcej za chwilę.
Co dodać, aby kotlety mielone były puszyste?
Klasyczne kotlety mielone robi się przede wszystkim z mielonego mięsa, bułki tartej, drobno posiekanej cebuli i przypraw. Te sprawdzone dodatki gwarantują smak, ale kotlety nie zawsze mają odpowiednią konsystencję. Puszyste mielone wyjdą, jeżeli do masy na nie dodasz jeszcze kaszę mannę.
Składnik ten wydawać się może zbędny, ale naprawdę ma zastosowanie. Z nim wychodzą odpowiednio soczyste, a przede wszystkim idealnie miękkie. Ważne jest jednak coś jeszcze.
Najlepsze mięso na kotlety mielone
Kotlety mielone będą idealne, jeżeli oprócz wspomnianej kaszy manny wybierzesz odpowiednie mięso. Od tego składnika zależy najwięcej. Najlepiej sprawdzi się oczywiście mięso wieprzowe, ale tylko to z łopatki, wtedy kotlety wyjdą soczyste, ale będą zawierały więcej tłuszczu. Można wybrać również to z szynki wieprzowej , kotlety w tym wypadku również będą smaczne, a w dodatku będą o wiele lżejsze i mniej kaloryczne . Wybór należy do ciebie.
Pamiętaj również, że mięso zmielone własnoręcznie w domu jest o wiele lepszym pomysłem. Wtedy masz pewność, co się w nim znajduje, a przy okazji będzie zmielone na świeżo. Nie zapomnij również o tym, aby cebulę dodawaną do masy najpierw zeszklić na maśle. Stosuj powyższe porady, a kotlet mielone wyjdą idealne za każdym razem.
Sprawdź także, jakie inne kotlety przyrządzić na obiad oraz dowiedz się, co dodać do rosołu .