Zwykłe schabowe mogą się schować. Moje kotlety na niedzielę są 10 razy lepsze
Zwykłe kotlety schabowe cię nudzą? Przygotuj te, które znajdziesz w poniższym przepisie. Soczyste mięso i chrupiąca panierka zachwyci całą rodzinę. Nie prędko wrócisz do klasycznej odsłony tej potrawy.
Kotlety schabowe inaczej
Kotlety schabowe to niemal symbol niedzielnego obiadu. Nawet najlepszy kotlet może się jednak znudzić. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na doskonałe kotlety przyrządzone inaczej. Nie znam nikogo, komu by nie smakowały.
Kiedy nudzą mi się schabowe, przygotowuję pyszne kotlety z mięsa kurczaka. Ich niewątpliwym atutem jest szybkość przygotowania oraz doskonały smak. Filet z kurczaka jest delikatniejszy, niż schab, bo stanowi miłą odmianę podczas niedzielnego obiadu. Przygotuj raz, a będziesz do nich wracać ciągle.
Wyciągnij przyprawę i włóż do storczyka. Ugnie się pod ciężarem kwiatówKotlety drobione a'la schabowy
Gdy znudziły mi się kotlety schabowe, postanowiłam spróbować czegoś innego. Inspirację znalazłam na kanale Gotuj to sam!! w serwisie YouTube. Stamtąd też pochodzi zdjęcie tytułowe tego artykułu. Przepis okazał się strzałem w 10.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety drobiowe a'la schabowe?
Mięso z kurczaka umyj i oczyść. Następnie każdy filet przekrój wzdłuż na 2 połowy. Dzięki temu uzyskasz 4 kotlety o odpowiedniej do smażenia grubości. W przeciwieństwie do kotletów schabowych nie musisz ich dodatkowo rozbijać.
Do miseczki wbij jajko. Dodaj do niego przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki wymieszaj.
W uzyskanej marynacie obtocz wszystkie kotlety drobiowe a'la schabowe. Zadbaj, by jajko z przyprawami dobrze i równomiernie oblepiło mięso. Następnie kotlety obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia kotletów. Mięso smaż na złocisty kolor przez ok. 4 minuty z każdej strony, aby z wierzchu były chrupiące a wewnątrz soczyste. Na koniec zdejmij z patelni i podawaj z ulubionymi dodatkami. Pokazywaliśmy przepis na obłędny galaretkowiec. Dzieliliśmy się też zaskakującym farszem na pierogi.