Smakosze.pl Przepisy Wrzuć do piekarnika, a potem do zupy z dyni. Wyjdzie idealna, lepszej nie jadłeś
Canva / Kristen Prahl

Wrzuć do piekarnika, a potem do zupy z dyni. Wyjdzie idealna, lepszej nie jadłeś

14 września 2022

Dynia jest niekwestionowaną królową jesiennych warzyw. Apetyczny miąższ o charakterystycznym pomarańczowym odcieniu możemy wykorzystać do rozmaitych przepisów, zarówno na słodko jak i na słono. My proponujemy przepyszną zupę z dyni, wzbogaconą niezwykle aromatycznym pieczonym jabłkiem.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, a przy tym stanowi bogate źródło białka i błonnika pokarmowego. Zupa z dyni jest więc pożywna a przy tym zdrowa. Jeśli do zupy z dyni dodamy apetyczne pieczone jabłko, otrzymamy niebanalne, zaskakująco dobre jesienne danie.

Przepis na aromatyczną zupę z dyni

Składniki:

  • 500 g dyni

  • 3 jabłka

  • 1 cebula

  • laska cynamonu, dodatkowo szczypta mielonego

  • szczypta nasion kopru włoskiego

  • 2 szklanki bulionu

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • duża szczypta gałki muszkatołowej

  • mały kawałek imbiru

  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • sól do smaku

  • klarowane masło do smażenia

  • 2-3 łyżki oliwy

  • garść pestek z dyni lub innych dowolnych

Jak ugotować jesienną zupę z dyni

Jabłka na zupę z dyni przygotuj do pieczenia - umyj je oraz usuń ogonki. Następnie jabłka pokrój w poprzek na cienkie plasterki (nie ma potrzeby usuwania gniazd nasiennych). Plasterki jabłek rozłóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, dopraw cukrem, mielonym cynamonem i nasionami kopru, wszystko skrop oliwą . Piecz przez ok. kwadrans w temperaturze 180 stopni, pilnując, aby owoce się nie przypaliły .

Dynię obierz i pokrój w kostkę . Obraną z łupiny cebulę drobno posiekaj . Imbir do zupy dyniowej obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie paseczki .

Przygotowane warzywa na zupę z dyni podsmaż na patelni na klarowanym maśle , zaczynając od cebuli, a następnie dodając dynię oraz imbir. Przełóż całość do garnka i zalej przygotowanym bulionem . Do garnka dołóż korę cynamonu i gotuj zupę z dyni, aż warzywa będą miękkie .

Ugotowaną zupę z dyni przelej do miksera . Dodaj kurkumę i gałkę muszkatołową , następnie dosól do smaku . Całość zmiksuj na jednolity krem . Opcjonalny dodatek łyżki masła nada zupie z dyni wyjątkowej aksamitności.

Zupę z dyni podawaj udekorowaną pieczonymi plastrami jabłka . Na wierzch posyp pestkami dyni . Dodatkowo można udekorować zupę maźnięciem sosu balsamicznego. Zamarynuj pyszną dynię z dodatkiem curry . Z dodatkiem dyni upieczesz bajeczną szarlotkę .

Canva / margouillatphotos
Canva / margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy