Wrzuć liście laurowe do garnka i gotuj 20 min. Ten przepis to skarb
Liście laurowe to nie tylko przyprawa poprawiająca smak dań. Poznaj przepis, w którym ten niepozorny składnik odgrywa kluczową rolę. Przygotowana z niego zupa ma właściwości, które poprawiają pracę twojego organizmu. W dodatku smakuje obłędnie.
Zupa inna niż wszystkie
Większość zup powstaje w oparciu o wywar mięsny lub warzywny. Są jednak pewne wyjątki. Zupa, na którą przepis przedstawiamy w dalszej części tekstu, właśnie do tej grupy należy. Okazuje się, że danie tego typu można przygotować także na wywarze z przypraw, w tym wypadku będą to liście laurowe.
Choć pomysł wydaje się niemożliwy do wykonania, jest wart wypróbowania. Przygotowane danie jest smaczne, a w dodatku ma działanie prozdrowotne. Jest to spowodowane składnikami, które są bazą naszej potrawy. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Przydatne menu na YouTube.

Liście laurowe
Niewątpliwie najważniejszym składnikiem zupy są liście laurowe. Potrzebnych jest ich znacznie więcej niż w przypadku innych zup, bo to właśnie ten składnik zagwarantuje nie tylko smak, ale i właściwości dania. Liście laurowe pozytywnie wpływają na pracę metabolizmu, co sprawia, że całe danie może być znakomitą opcją dla tych, którzy zamierzają schudnąć. Przyprawa jest także świetnym składnikiem w walce z dolegliwościami trawiennymi, a także reguluje poziom cukru we krwi.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Oprócz przyprawy potrzebne będą także inne składniki. Są to między innymi warzywa, takie jak: cebula, pieczarki, marchew oraz pomidory. Wszystkie składniki umieściliśmy na liście poniżej.
Składniki:
- 10 g liści laurowych
- 2 l wody
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 7 dużych pieczarek
- 1 papryka
- 1 marchew
- 3 pomidory
- 3 łodygi seler naciowego
- 1 kalafior
- 2 jajka
- 200 g parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml śmietany 18%
- oliwa
- pieprz
- sól

Przepis na zupę z liści laurowych
Przygotowanie zupy rozpocznij od wlania wody do garnka. Dodaj liście laurowe, a następnie gotuj je pod przykryciem przez 20 minut. Cebulę obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i przesyp do niej cebulę. Smaż ją, do momentu zeszklenia. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w drobną kostkę ząbki czosnku. Pieczarki obierz i pokrój je w cienkie plastry. Przełóż je na patelnię i smaż razem z cebulą.
Składniki przełóż do większego garnka. Następnie wlej przecedzony wywar z liści laurowych. Do garnka wsyp pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj także pokrojoną w pół plastry marchew.
Pomidory przełóż do miski, a następnie sparz je wrzątkiem. Następnie obierz je ze skóry i pokrój w kostkę. Warzywo w tej postaci przełóż do garnka. Seler naciowy umyj i drobno posiekaj. Dodaj go do pozostałych składników. Do garnka włóż także podzielonego na różdżki kalafiora. Całość gotuj na małym ogniu.
Do miski wbij jajka i wsyp starty parmezan. Wymieszaj oba składniki. Kiedy się połączą, przełóż je do zupy. Dopraw całość pieprzem oraz solą, wymieszaj. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dodaj śmietanę, a następnie zblenduj zupę. Gotową podawaj na obiad z dodatkiem grzanek.
Sprawdź także, co eksperci mówią o cenach masła oraz dowiedz się, jakie warzywo powinno znaleźć się w diecie seniorów .
