Smakosze.pl Przepisy Wrzuć liście laurowe do garnka i gotuj 20 min. Ten przepis to skarb
Fot. YouTube/Przydatne menu

Wrzuć liście laurowe do garnka i gotuj 20 min. Ten przepis to skarb

25 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Liście laurowe to nie tylko przyprawa poprawiająca smak dań. Poznaj przepis, w którym ten niepozorny składnik odgrywa kluczową rolę. Przygotowana z niego zupa ma właściwości, które poprawiają pracę twojego organizmu. W dodatku smakuje obłędnie.

Zupa inna niż wszystkie

Większość zup powstaje w oparciu o wywar mięsny lub warzywny. Są jednak pewne wyjątki. Zupa, na którą przepis przedstawiamy w dalszej części tekstu, właśnie do tej grupy należy. Okazuje się, że danie tego typu można przygotować także na wywarze z przypraw, w tym wypadku będą to liście laurowe.

Choć pomysł wydaje się niemożliwy do wykonania, jest wart wypróbowania. Przygotowane danie jest smaczne, a w dodatku ma działanie prozdrowotne. Jest to spowodowane składnikami, które są bazą naszej potrawy. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Przydatne menu na YouTube.

smażenie składników.jpg
Fot. YouTube/Przydatne menu
Rodzina co chwilę prosi mnie o te naleśniki. Nie ma lepszych na obiad

Liście laurowe

Niewątpliwie najważniejszym składnikiem zupy są liście laurowe. Potrzebnych jest ich znacznie więcej niż w przypadku innych zup, bo to właśnie ten składnik zagwarantuje nie tylko smak, ale i właściwości dania. Liście laurowe pozytywnie wpływają na pracę metabolizmu, co sprawia, że całe danie może być znakomitą opcją dla tych, którzy zamierzają schudnąć. Przyprawa jest także świetnym składnikiem w walce z dolegliwościami trawiennymi, a także reguluje poziom cukru we krwi.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Oprócz przyprawy potrzebne będą także inne składniki. Są to między innymi warzywa, takie jak: cebula, pieczarki, marchew oraz pomidory. Wszystkie składniki umieściliśmy na liście poniżej.

Składniki:

  • 10 g liści laurowych
  • 2 l wody
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 dużych pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 marchew
  • 3 pomidory
  • 3 łodygi seler naciowego
  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 200 g parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 ml śmietany 18%
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
gotowanie zupy.jpg
Fot. YouTube/Przydatne menu

Przepis na zupę z liści laurowych

Przygotowanie zupy rozpocznij od wlania wody do garnka. Dodaj liście laurowe, a następnie gotuj je pod przykryciem przez 20 minut. Cebulę obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i przesyp do niej cebulę. Smaż ją, do momentu zeszklenia. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w drobną kostkę ząbki czosnku. Pieczarki obierz i pokrój je w cienkie plastry. Przełóż je na patelnię i smaż razem z cebulą.

Składniki przełóż do większego garnka. Następnie wlej przecedzony wywar z liści laurowych. Do garnka wsyp pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj także pokrojoną w pół plastry marchew.

Pomidory przełóż do miski, a następnie sparz je wrzątkiem. Następnie obierz je ze skóry i pokrój w kostkę. Warzywo w tej postaci przełóż do garnka. Seler naciowy umyj i drobno posiekaj. Dodaj go do pozostałych składników. Do garnka włóż także podzielonego na różdżki kalafiora. Całość gotuj na małym ogniu.

Do miski wbij jajka i wsyp starty parmezan. Wymieszaj oba składniki. Kiedy się połączą, przełóż je do zupy. Dopraw całość pieprzem oraz solą, wymieszaj. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dodaj śmietanę, a następnie zblenduj zupę. Gotową podawaj na obiad z dodatkiem grzanek.

Sprawdź także, co eksperci mówią o cenach masła oraz dowiedz się, jakie warzywo powinno znaleźć się w diecie seniorów .

zupa z liści.jpg
Fot. YouTube/Przydatne menu
Najgorsza część kurczaka, nigdy jej nie jedz. Powiedzieć, że jest niezdrowa, to za mało
Zmiel i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą 100 razy smaczniejsze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy