Zmiel i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą 100 razy smaczniejsze

Kotlety mielone to przysmak wielu Polaków. Świetnie odnajduje się w towarzystwie ziemniaków i mizerii, tworząc przy tym jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jeśli jednak chcecie troszkę odbiec od dobrze Wam znanych mielonych, to my przychodzimy w takim razie z pomocą. Poznajcie przepis na te kotlety z dodatkiem tajemniczego składnika.
Mielone tradycja polskiej kuchni
Kotlety mielone to prawdziwy rarytas w naszym kraju. Są dobrze znane każdemu Polakowi, a ich smak jest wprost niesamowity i na długo zapada w pamięć. Jaki jest sekret tego przepysznego dania? Oczywiście składniki. Kluczowe jest to, żeby były one świeże. Jajko całą masę spaja w całość, za to cebula dodaje kotletom soczystości. Mielone rozpływają się w ustach, a przygotowane z odpowiedniego mięsa są gwarancją dobrego smaku.

Przepis na kotlety mielone, który chcemy Wam zaproponować, różni się od tego dobrze znanego. Przede wszystkim dodanie ciecierzycy sprawia, że całe danie jest zdrowsze. Mimo wszystko jest ono syte i jednocześnie delikatne. Koniecznie musicie przygotować takie mielone w domu.

Kotlety mielone z ciecierzycą
Kotlety mielone z ciecierzycą zamiast bułki to świetny wybór jeśli chcemy, aby nasze danie było zdrowsze. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wołowiny albo mieszanego
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka siekanej mięty
- 1 łyżka siekanej natki z pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne kotlety mielone z ciecierzycą?
Przygotowanie takich kotletów mielonych na obiad nie różni się znacząco od tych tradycyjnych. Jest bardzo proste i szybkie, a efekt smakowy jest tak samo satysfakcjonujący. Ponadto zastosowanie ciecierzycy zamiast bułki sprawia, że kotlety będą zdrowsze, a jednocześnie tak samo smaczne, delikatne, sycące i rozpływające się w ustach.
W pierwszej kolejności mieszamy w misce mięso z cebulą utartą na grubych oczkach tarki. Następnie dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zmieloną ciecierzycę, łyżeczkę kuminu i tyle samo koncentratu pomidorowego, siekanej mięty i natki pietruszki. Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z lodówki i formujemy małe kuleczki i smażymy z trzech stron na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z kotletów.
Tak przygotowane kotlety mielone z ciecierzycą podajemy ziemniakami i ulubioną surówką.

Sprawdź przepis na surówkę z ogórków kiszonych. Zobacz, na jakie grzyby niedługo zacznie się sezon.





































