Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zmiel i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą 100 razy smaczniejsze
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 25.02.2025 12:43

Zmiel i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą 100 razy smaczniejsze

Mięso mielone w dużej misce
Fot. Shutterstock/Nicole Linemann

Kotlety mielone to przysmak wielu Polaków. Świetnie odnajduje się w towarzystwie ziemniaków i mizerii, tworząc przy tym jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jeśli jednak chcecie troszkę odbiec od dobrze Wam znanych mielonych, to my przychodzimy w takim razie z pomocą. Poznajcie przepis na te kotlety z dodatkiem tajemniczego składnika. 

Mielone tradycja polskiej kuchni

Kotlety mielone to prawdziwy rarytas w naszym kraju. Są dobrze znane każdemu Polakowi, a ich smak jest wprost niesamowity i na długo zapada w pamięć. Jaki jest sekret tego przepysznego dania? Oczywiście składniki. Kluczowe jest to, żeby były one świeże. Jajko całą masę spaja w całość, za to cebula dodaje kotletom soczystości. Mielone rozpływają się w ustach, a przygotowane z odpowiedniego mięsa są gwarancją dobrego smaku

Pyszne kotlety mielone z ziemniakami i surówką
Fot. Canva/robert6666

Przepis na kotlety mielone, który chcemy Wam zaproponować, różni się od tego dobrze znanego. Przede wszystkim dodanie ciecierzycy sprawia, że całe danie jest zdrowsze. Mimo wszystko jest ono syte i jednocześnie delikatne. Koniecznie musicie przygotować takie mielone w domu. 

Ciecierzyca w małej misce
Fot. Canva/4kodiak
Pożywna i smaczniejsza niż gulasz. Gdy ją gotuję, nie robię już drugiego dania

Kotlety mielone z ciecierzycą

Kotlety mielone z ciecierzycą zamiast bułki to świetny wybór jeśli chcemy, aby nasze danie było zdrowsze. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowiny albo mieszanego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka siekanej mięty
  • 1 łyżka siekanej natki z pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne kotlety mielone z ciecierzycą?

Przygotowanie takich kotletów mielonych na obiad nie różni się znacząco od tych tradycyjnych. Jest bardzo proste i szybkie, a efekt smakowy jest tak samo satysfakcjonujący. Ponadto zastosowanie ciecierzycy zamiast bułki sprawia, że kotlety będą zdrowsze, a jednocześnie tak samo smaczne, delikatne, sycące i rozpływające się w ustach. 

W pierwszej kolejności mieszamy w misce mięso z cebulą utartą na grubych oczkach tarki. Następnie dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zmieloną ciecierzycę, łyżeczkę kuminu i tyle samo koncentratu pomidorowego, siekanej mięty i natki pietruszki. Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z lodówki i formujemy małe kuleczki i smażymy z trzech stron na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z kotletów

Tak przygotowane kotlety mielone z ciecierzycą podajemy ziemniakami i ulubioną surówką. 

Pyszne i soczyste kotlety mielone
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya

Sprawdź przepis na surówkę z ogórków kiszonych. Zobacz, na jakie grzyby niedługo zacznie się sezon.