Smakosze.pl Porady Wrzuć liście laurowe do „karmelu” na patelni. Zyskasz syrop, który pomoże w przykrej dolegliwości
Canva/janzwolinski

Wrzuć liście laurowe do „karmelu” na patelni. Zyskasz syrop, który pomoże w przykrej dolegliwości

14 stycznia 2024

Liście laurowe dodajemy do bigosu i rozmaitych zup. Jednak warto je wykorzystać w nieco inny sposób. Ten sprawi, że liście laurowe postawią nas na nogi i pomogą pozbyć się dokuczliwej dolegliwości. Zrób syrop i znów się ciesz zdrowiem.

Liście laurowe nie tylko do mięs i zup

Liście laurowe często stosujemy w kuchni. Dodają one smaku i aromatu mięsom, zupom i bigosowi. Jednak ta powszechnie stosowana w kuchni przyprawa ma też właściwości napotne i oczyszczające. Te szczególnie przydatne będą w sezonie jesienno-zimowym.

Liście laurowe działają też moczopędnie i nawilżają gardło. To przynosi ulgę podczas uporczywego kaszlu. Dlatego warto z liści laurowych przyrządzić syrop . Stosujmy go podczas infekcji, bo jest on nawet bardziej skuteczny od popularnego syropu z cebuli.

liście laurowe
Canva/klenova
Przenigdy nie dodawaj go do gorącej herbaty. Lepiej odczekać klika chwil

Syrop pomaga wrócić do zdrowia

Syrop z liści laurowych, który robi się na bazie karmelu , warto stosować, gdy zaczyna się infekcja. Jeśli czujecie się niewyraźnie, sięgnijcie po ten specyfik . Ten syrop złagodzi uporczywy kaszel, rozrzedzi zalegająca wydzielinę i pomoże w jej odksztuszaniu . Nawilży też gardło i złagodzi stany zapalne.

Ten syrop wykazuje też działanie bakteriobójcze i pomaga zmniejszyć gorączkę. Oprócz tego wspiera trawienie i pracę wątroby. Obniża też ciśnienie krwi i przynosi ulgę w migrenach. Należy pamiętać, że liście laurowe działają na organizm w sposób intensywny. Warto, więc zachować umiar. Karmel sprawi, że syrop z liści laurowych będzie lepiej smakował.

Jak zrobić syrop z liści laurowych, cytryny i cukru?

Składniki:

  • 8 liści laurowych
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie syropu zacznijcie od namoczenia liści laurowych w niewielkiej ilości wody. Moczcie je około 10 minut, potem opłuczcie i osuszcie. Wyszorujcie cytrynę i wyciśnijcie z niej sok. Wsypcie cukier na suchą patelnię, podgrzejcie i rozpuśćcie . Gdy powstanie karmel, wlejcie wodę, dodajcie liście laurowe i gotujcie ok. 10 minut. Syrop powinien zgęstnieć, a potem go ostudźcie.

Następnie wyjmijcie liście laurowe, przelejcie do czystego słoika i dolejcie sok z cytryny. Zakręćcie słoik i kilkakrotnie potrząśnijcie. Odstawcie na dobę w ciemne miejsce. W czasie infekcji pijcie go maksymalnie 2- 3 razy dziennie po 1 łyżeczce. Osoby, które biorą leki na krzepnięcie krwi lub są przed operacjami, nie powinny go stosować . Pisaliśmy, co zrobić, gdy placki ziemniaczane rozpadają się na patelni. Polecaliśmy też przepis na zupę, która syci i rozgrzewa.

liście laurowe
Canva/bdspnimage

Źródło: przyslijprzepis.pl

Nigdy nie kupuj dżemu, który ma taki skład. Jest kaloryczny i niezdrowy, lepiej omijać go z daleka
Kiedyś królowały na stołach, dziś przyprawiają o gęsią skórkę. Przypominamy kultowe potrawy z czasów PRL
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy