Wrzuć ziemniaki do blendera. Pyszny majonez zrobisz nawet bez jajek
Przygotuj pyszny i tani majonez. Proponowana przez nas wersja jest w 100 procentach roślinna. Nie ma potrzeby dodawać do niej także zbyt dużej ilości tłuszczu. Smak tego prostego sosu pozytywnie Cię zaskoczy.
Majonez z ziemniaków to rewolucyjny przepis
Majonez do jaj czy kanapek zazwyczaj kupujemy w sklepie. W takim wypadku zdani jesteśmy na to, co producent postanowi wrzucić do słoika. Majonez z ziemniaków przygotujesz z pełną kontrolą wszystkich składników i proporcji.
Przygotowanie majonezu z ziemniaków jest banalnie proste. Ugotuj warzywa, wrzuć kilka dodatków i zblenduj na gładko. Takiego sosu możesz użyć do ulubionych potraw, a nawet zagęścić nim sos czy zupę. Nie tylko dorównuje on temu tradycyjnemu ze sklepu, ale wręcz bije go na głowę.
Przepis na nowatorski majonez z ziemniaków
Składniki:
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- ok. ½ szklanki przegotowanej ostudzonej wody
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić ekspresowy i pyszny majonez z ziemniaków?
Warzywa do majonezu wyszoruj i włóż do garnka . Zalej je zimną wodą i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź je i odstaw, aby nieco przestygły . Po kilku-kilkunastu minutach wciąż ciepłe ziemniaki obierz, pokrój w mniejsze kawałki i wsadź do blendera .
Do ziemniaków dodaj obrany i pokrojony czosnek . Dolej sok z cytryny, olej, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec do zawartości blendera dodaj ok. ¼ szklanki wody . Zacznij miksować na jednolity gładki sos.
Na bieżąco kontroluj gęstość majonezu z ziemniaków . Jeśli wyjdzie zbyt zwarty dolej do niego więcej wody . Gotowy majonez zużyj od razu lub przełóż do wyparzonego czystego słoiczka . Przechowuj go w lodówce nie dłużej, niż 7 dni . Specjalista do zadań kuchennych pokazał własny przepis na domowy majonez . Uwielbiany sos jest jednym z tajnych składników najlepszych kotletów mielonych .