Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z kapusty, zetrzyj ją na tarce
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.03.2023 10:27

Żadne mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z kapusty, zetrzyj ją na tarce

kotlety z kapusty
screen z filmu na kanale YouTube cooking kisy

Kto powiedział, że kotlety muszą być zawsze z mięsa? Są na tę potrawę smaczniejsze i znacznie tańsze sposoby. Wypróbujcie koniecznie przepis na obłędne kotlety z kapusty. Większość niezbędnych składników zapewne masz już w domu.

Kotlety z kapusty to zdrowa propozycja obiadowa

Codzienne spożywanie mięsa na obiad nie jest korzystne dla zdrowia. Wokół siebie mamy całe mnóstwo smakowitych alternatyw. Najlepszym przykładem są wybitne kotlety z kapusty białej. Zetrzyj, wymieszaj i usmaż- lepszego sposobu nie ma. 

Ruszyło o 6 rano we wszystkich Biedronkach. Majonez, olej i brokuły za ułamek ceny

Przepis na najlepsze kotlety z kapusty

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kuminu
  • szczypta oregano
  • olej do smażenia

Składniki na panierkę:

  • ½ szklanki drobno startego sera
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Kotlety z kapusty lepsze niż mielone

Warzywo na kotlety z kapusty przekrój na pół. 1 połowę oczyść z zewnętrznych brzydkich liści. Pozostałą cześć kapusty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż ją do miski, oprósz solą, wymieszaj i odstaw na 15 minut na bok, aby zmiękła.

W międzyczasie przygotuj cebulę do kotletów z kapusty. Warzywo obierz i drobno posiekaj. Następnie je podsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Tak przygotowaną cebulę odstaw do ostudzenia.

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj do niej zrumienioną cebulę. Dołóż przyprawy i 2 całe jajka. Składniki na kotlety z kapusty starannie wymieszaj

Przygotuj panierkę do kotletów z kapusty. W osobnej miseczce wymieszaj bułkę tartą i drobniutko starty ser. Na talerzyku obok rozkłóć 1 jajko.

Z masy warzywnej formuj niewielkie kotlety z kapusty. Obtaczaj je w bułce tartej, rozkłóconym jajku i ponownie w bułce. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich składników. Uważaj, aby podczas panierowania kotlety nie rozpadały się

Na patelni starannie rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wykładaj kolejne partie kotletów z kapusty. Smaż na złocisty kolor na niewielkiej mocy palnika. Smażenie z każdej strony powinno zająć ok. 4 minut.

Gotowe kotlety z kapusty zdejmij z patelni. Podawaj z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe. Potrawa idealnie sprawdzi się jako przekąska, np. podana z sosem czosnkowo-jogurtowym. Danie najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Wyśmienite bezmięsne kotlety zrobisz również z innego smacznego warzywa. Bardziej znane wydanie kapusty znajdziecie w tej zaskakującej surówce.

kotlety z kapusty na talerzu.png
Canva / oleghz