Babcia Lucyna wzbogaca kotlety mielone 4 prostymi składnikami. Efekt dosłownie powala
Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. Rarytas wzbogacony dodatkiem ogórka kiszonego, sera żółtego, marchewki i majonezu smakuje o niebo lepiej, niż tradycyjne kotlety. Zaproponowany przez babcię Lucynę przepis jest niezwykle prosty i doprawdy wart przetestowania.
Soczyste i pełne aromatu kotlety mielone skuszą nawet wybrednych. Wzbogacając masę mięsną o kilka prostych produktów, uzyskamy niecodzienne danie, które urozmaici nasz kulinarny repertuar. Z prostą surówką i ziemniakami te mielone smakują doskonale.
Przepis na niezwykłe kotlety mielone
Składniki:
500 g wieprzowego mięsa mielonego
1 średnia marchewka
1 jajo
1 średniej wielkości cebula
2-3 ząbki czosnku
1 większy ogórek kiszony
50 g sera żółtego
10-15 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
50 g majonezu
bułka tarta
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Przepis babci Lucyny nie ma sobie równych
Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Studzimy. Mięso mielone umieszczamy w większej misce. Dodajemy oczyszczoną i startą na tarce o większych oczkach marchewkę. Podobnie traktujemy ser, czosnek oraz ogórka kiszonego.
Do składników wsypujemy obie mąki oraz wbijamy jajo. Całość łączymy z chłodną cebulką i majonezem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy masę, po czym formujemy z niej niezbyt duże, lekko spłaszczone kotlety.
Kotlety mielone smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z surówką z marchewki i jabłka. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne, mięsne rarytasy. Szczególnie polecamy kotlety mielone z pieczarkami — są niesamowicie delikatne i aromatyczne. Być może spodoba wam się też smaczna odsłona schabowego bez panierki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: