Wrzuć ziemniaki na patelnie i rozgnieć je szklanką. Ten dodatek do obiadu to hit w całym moim bloku
Ziemniaki to bardzo uniwersalny produkt. Mogą być tylko dodatkiem do obiadu, ale z tych warzyw można stworzyć osobne danie. Rozwiązań i przepisów jest mnóstwo. Można również zmienić ich postać np. na frytki. Tym razem jednak przychodzimy do Was z innym pomysłem. Koniecznie sprawdźcie, co jeszcze można przyrządzić z ziemniaków.
Pyszne ziemniaczane potrawy
Ziemniaki to nie tylko przepyszne warzywa, ale również odpowiedni materiał na obiad . Przede wszystkim często się je spotyka na talerzu w postaci dodatku do surówki i np. składnika mięsnego. Oczywiście ziemniaki też mogą odgrywać główną rolę na talerzu i być wyróżniającym się produktem w daniu . Placki ziemniaczane to bardzo popularna potrawa, które bez tych warzyw nie mogłyby powstać. Podobnie taka przekąska jak frytki.

Co jeszcze można przygotować z ziemniaków ? Pomysłów jest naprawdę wiele, a ten, który mamy do zaproponowania jest troszkę nowatorski, ale na pewno warty przyrządzenia. Przedstawiamy Wam niecodzienny przepis na ziemniaki z patelni .
Smażone ziemniaki na patelni
Smażone ziemniaki do obiadu to świetny pomysł na urozmaicenie posiłku, jeśli zwykłe gotowane nam się znudziły . Do przygotowania takiej przekąski będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 40 g masła
- 300 ml wrzącej wody
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszne smażone ziemniaki?
Przygotowanie takiej przekąski jest proste i nie zabiera dużo czasu .
W pierwszej kolejności na patelnię przekładamy oczyszczone, ale nieobrane ziemniaki. Między warzywa wkładamy 40 g masła podzielonego na kilka części . Następnie zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy przykrywką i włączamy kuchenkę na średni ogień.

Kiedy woda wyraźnie zacznie się gotować , dodajemy zioła prowansalskie, sól, czosnek i pieprz do smaku.
Następnie bierzemy szklankę i delikatnie rozgniatamy nasze ziemniaki , ale nie całkiem. Kiedy cała woda odparuje, przerzucamy warzywa na druga stronę i smażymy jeszcze chwilkę. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz.
Tak przygotowane smażone ziemniaki możemy podać jako przekąskę, lub jako dodatek do obiadu .

Sprawdź przepis na pyszny sos pieczarkowy . Zobacz, czy picie mleka prosto od krowy jest zdrowe .