Smakosze.pl Przepisy Wrzuć ziemniaki na patelnie i rozgnieć je szklanką. Ten dodatek do obiadu to hit w całym moim bloku
Fot. YouTube/Webspoon World

Wrzuć ziemniaki na patelnie i rozgnieć je szklanką. Ten dodatek do obiadu to hit w całym moim bloku

2 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Ziemniaki to bardzo uniwersalny produkt. Mogą być tylko dodatkiem do obiadu, ale z tych warzyw można stworzyć osobne danie. Rozwiązań i przepisów jest mnóstwo. Można również zmienić ich postać np. na frytki. Tym razem jednak przychodzimy do Was z innym pomysłem. Koniecznie sprawdźcie, co jeszcze można przyrządzić z ziemniaków.

Pyszne ziemniaczane potrawy

Ziemniaki to nie tylko przepyszne warzywa, ale również odpowiedni materiał na obiad . Przede wszystkim często się je spotyka na talerzu w postaci dodatku do surówki i np. składnika mięsnego. Oczywiście ziemniaki też mogą odgrywać główną rolę na talerzu i być wyróżniającym się produktem w daniu . Placki ziemniaczane to bardzo popularna potrawa, które bez tych warzyw nie mogłyby powstać. Podobnie taka przekąska jak frytki.

Kilka surowych i nieobranych ziemniaków
Fot. Canva

Co jeszcze można przygotować z ziemniaków ? Pomysłów jest naprawdę wiele, a ten, który mamy do zaproponowania jest troszkę nowatorski, ale na pewno warty przyrządzenia. Przedstawiamy Wam niecodzienny przepis na ziemniaki z patelni .

Dzieci non stop błagają mnie o to ciasto bez pieczenia. Gotowe w 15 minut i zawsze się udaje

Smażone ziemniaki na patelni

Smażone ziemniaki do obiadu to świetny pomysł na urozmaicenie posiłku, jeśli zwykłe gotowane nam się znudziły . Do przygotowania takiej przekąski będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 40 g masła
  • 300 ml wrzącej wody
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszne smażone ziemniaki?

Przygotowanie takiej przekąski jest proste i nie zabiera dużo czasu .

W pierwszej kolejności na patelnię przekładamy oczyszczone, ale nieobrane ziemniaki. Między warzywa wkładamy 40 g masła podzielonego na kilka części . Następnie zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy przykrywką i włączamy kuchenkę na średni ogień.

Ziemniaki i masło umieszczone na patelni
Fot. YouTube/Webspoon World

Kiedy woda wyraźnie zacznie się gotować , dodajemy zioła prowansalskie, sól, czosnek i pieprz do smaku.

Następnie bierzemy szklankę i delikatnie rozgniatamy nasze ziemniaki , ale nie całkiem. Kiedy cała woda odparuje, przerzucamy warzywa na druga stronę i smażymy jeszcze chwilkę. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz.

Tak przygotowane smażone ziemniaki możemy podać jako przekąskę, lub jako dodatek do obiadu .

Ziemniaki z patelni.jpg
Fot. YouTube/Webspoon World

Sprawdź przepis na pyszny sos pieczarkowy . Zobacz, czy picie mleka prosto od krowy jest zdrowe .

Ten owoc cię odchudzi i obniży cholesterol. To prawdziwe złoto
5 warzyw i jajka, ten przepis to zdrowie na talerzu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy