Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten sos pasuje do kopytek, makaronu, ziemniaków. Jest najlepszy na całej Ziemi
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 20.02.2025 19:16

Ten sos pasuje do kopytek, makaronu, ziemniaków. Jest najlepszy na całej Ziemi

Pyszny sos pieczarkowy do kopytek
Fot. Canva

Kopytka to fantastyczna i przepyszna przekąska, która najlepiej smakuje z posypką w postaci połączenia masła i bułki tartej, lub z sosem. Jednak ważne jest to, aby dobrać odpowiedni sos, wtedy będziemy mieli gwarancję niesamowitego smaku. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na pieczarkowy sos idealny do kopytek.

Sos pieczarkowy pasujący do wszystkiego

Sos pieczarkowy to niesamowicie aromatyczny dodatek do wielu potraw. Jest on uniwersalny i można go dodać do wszystkiego. Z ziemniakami stworzy jednolite danie, które nie tylko będzie sycące, ale przede wszystkim smaczne. Taki sos sprawdzi się również w towarzystwie mięsa lub makaronu. Możemy z nim podać np. klopsiki. 

Pyszny makaron z sosem pieczarkowym
Fot. Canva

My natomiast polecamy spróbować go z kopytkami. Dlatego też mamy do zaproponowania przepis na taki aromatyczny sos pieczarkowy, który jeśli zrobicie raz, to zostanie z Wami na dłużej

Surowe kopytka tuż przed ugotowaniem
Fot. Shutterstock/Fotokon
Tak ostrze wszystkie noże i nie tylko. Są ostre jak brzytwa

Sos pieczarkowy idealny do kopytek

Kopytka warto zjeść z jakimś dodatkiem, który jeszcze bardziej podbije smak potrawy. Warto wykorzystać do tego sos pieczarkowy. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1,5 szklanki bulionu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g pieczarek
  • masło klarowane
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • sól 
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszny sos pieczarkowy?

Przygotowanie takiego sosu do kopytek jest banalnie proste i szybkie, a efekt smakowy to będzie raj dla Waszego podniebienia

W pierwszej kolejności rozgrzewamy na patelni masło. Obraną cebulę siekamy i wrzucamy na patelnię. Czekamy, aż się zeszkli. 

W międzyczasie dokładnie myjemy pieczarki, oczyszczamy, drobno kroimy i dodajemy do smażącej się cebuli. Od czasu do czasu mieszamy. 

Na drugiej patelni dwie łyżki masła, następnie wsypujemy mąkę i zasmażamy, ale nie doprowadzamy do tego, żeby nasza mieszanka się zarumieniła. Następnie dodajemy nasz wywar i rozprowadzamy. Cały czas dokładnie mieszamy trzepaczką kuchenną i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu

Przed końcem gotowania dodajemy przesmażone wcześniej pieczarki z cebulką, natomiast śmietanę mieszamy z żółtkiem w małej misce, po czym wlewamy powoli do sosu, energicznie mieszając trzepaczką kuchenną

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 

Tak przygotowany sos można podać z kopytkami, ale również ziemniakami, czy też makaronem. 

Pyszny i aromatyczny sos pieczarkowy
Fot. Canva

Sprawdź przepis od siostry Anastazji na faworki. Zobacz patent od Strzelczyka na słoninę w słoikach