Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 5 warzyw i jajka, ten przepis to zdrowie na talerzu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.03.2025 16:25

5 warzyw i jajka, ten przepis to zdrowie na talerzu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Zapiekanka warzywna
Fot. youtube.com/FrischeRezepte

Oto prosty przepis na szybką zapiekankę, a właściwie ciasto z mocą warzyw. Prosta masa jajeczna zmienia posiekane jarzyny w placek, który można podać jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Sprawdzi się też jako lunch na wynos, do szkoły czy pracy.

Zapiekanka warzywna

Mniej dań mącznych, a więcej warzyw, bogatych w witaminy i błonnik. Ta dewiza przyświeca codziennie miłośnikom zdrowej żywności i osobom poszukującym dietetycznych rozwiązań. Nie zawsze jednak jest ona łatwa do wcielenia w życie.

Jest jednak z przepisami takimi jak ten. Bogactwo warzyw zapiekamy tu w prostym, podobnym do naleśnikowego cieście. Jest w nim na tyle mało mąki, by tylko spoić składniki, a nie wybijać się na pierwszy plan. Reszta to składniki bogate w błonnik i witaminy, a przy tym sycące mimo stosunkowo niskiej zawartości kalorii.

ciasto i warzywa
Fot. youtube.com/FrischeRezepte
Biorę rybę, 3 składniki i podaję cudowny obiad. Rodzina chce go jeść co piątek

Prosty placek z warzywami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Frische Rezepte. Ich wersja jest jednak wzbogacona o roztopiony ser, który nieco kłóci się z ideą diety. Zaś dla struktury dania wcale nie jest potrzebny – lepiej podać taką zapiekankę np. z jogurtem greckim lub skyrem.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 1 por
  • 1 słodka cebula
  • 2 marchewki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 garście szpinaku
  • 50 ml mleka
  • 3-4 jajka
  • 60 ml oliwy
  • 60 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz

Pieczone warzywa na obiad

Ziemniaki i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Pora kroimy w półplasterki, szpinak siekamy, a paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy w salaterce, doprawiając solą i pieprzem.

Do miski wybijamy jajka. Dodajemy oliwę i ubijamy na napowietrzoną masę. Miksujemy ją z mlekiem, a kiedy się połączy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przyprawiamy solą i pieprzem.

Masę jajeczną wylewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy go delikatnie olejem. Wykładamy masę i wyrównujemy, by powstał placek.

Warzywa zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy pokrojony na kawałki, z przyprawionym jogurtem greckim lub skyrem. Placek smakuje również na zimno.

Wypróbuj też przepisy na doskonałą fasolkę po bretońsku i kotlety schabowe po lubelsku.

pieczony placek warzywny
Fot. youtube.com/FrischeRezepte