Wrzucam kluski i grzyby na patelnię, a potem zalewam śmietaną. To najlepszy obiad na jesień
Ta świetna potrawa wykorzystuje do maksimum kurkowy smak. Używamy w niej gotowych klusek. Te włoskie kopytka, gnocchi, można dziś kupić gotowe w dobrej jakości w wielu sklepach.
Kluski z kurkami
Dobre gnocchi , czyli włoskie kopytka ziemniaczane , są dziś bodaj łatwiejsze do kupienia w dyskoncie niż podobnej jakości nasze rodzime kluski . Dlatego dobrze używać ich, by zmieniać czaso- i pracochłonne dania mączne w szybkie i pyszne obiady. Taką propozycję ma dla nas Ania Zyśk. Jej kanał jedz.pysznie prezentuje wiele równie prostych i szybkich przepisów.
Ania proponuje, by gnocchi (czytaj nioki , a nie gnoczi , jak to często bywa) gotować na patelni razem z kurkami w śmietanie . Dzięki temu będą przesycone smakiem, a sos będzie gęsty i emulsyjny. Kluski kupione w sklepie nie wymagają długiego gotowania, dlatego świetnie odnajdują się w podobnych przepisach.
Kluski gnocchi
Mimo użycia włoskiego specjału, otrzymujemy bardzo swojską potrawę. Ukochane przez wielu kurki występują tu w klasycznym połączeniu z natką pietruszki i w śmietanowym sosie. Póki kurki można kupić na straganie, sięgajmy często po podobne przepisy.
Składniki
- 400 g gnocchi
- 5 g masła
- 5 g oliwy
- 30 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 250 g kurek
- 50 g wody
- Sól i pieprz
- 50 g śmietanki 30%
- Natka pietruszki
Kluski z kurkami
Krok 1 . Na patelni podsmażamy cebulę. Dodajemy czosnek i dusimy do miękkości.
Krok 2 . Dodajemy kurki. Przyprawiamy solą i pieprzem
Krok 3 . Dodajemy kluski, wodę i gnocchi. Gotujemy, aż kluski zmiękną.
Krok 4 . Dodajemy śmietanę i gotujemy do zagęszczenia sosu.