Smakosze.pl Przepisy Wrzucam kluski i grzyby na patelnię, a potem zalewam śmietaną. To najlepszy obiad na jesień
Fot. Anna Zyśk

Wrzucam kluski i grzyby na patelnię, a potem zalewam śmietaną. To najlepszy obiad na jesień

29 października 2024

Ta świetna potrawa wykorzystuje do maksimum kurkowy smak. Używamy w niej gotowych klusek. Te włoskie kopytka, gnocchi, można dziś kupić gotowe w dobrej jakości w wielu sklepach.

Kluski z kurkami

Dobre gnocchi , czyli włoskie kopytka ziemniaczane , są dziś bodaj łatwiejsze do kupienia w dyskoncie niż podobnej jakości nasze rodzime kluski . Dlatego dobrze używać ich, by zmieniać czaso- i pracochłonne dania mączne w szybkie i pyszne obiady. Taką propozycję ma dla nas Ania Zyśk. Jej kanał jedz.pysznie prezentuje wiele równie prostych i szybkich przepisów.

Ania proponuje, by gnocchi (czytaj nioki , a nie gnoczi , jak to często bywa) gotować na patelni razem z kurkami w śmietanie . Dzięki temu będą przesycone smakiem, a sos będzie gęsty i emulsyjny. Kluski kupione w sklepie nie wymagają długiego gotowania, dlatego świetnie odnajdują się w podobnych przepisach.

Wymieszaj twaróg ze zdrową kaszą. Patent Wachowicz na sernik zachwyci rodzinę

Kluski gnocchi

Mimo użycia włoskiego specjału, otrzymujemy bardzo swojską potrawę. Ukochane przez wielu kurki występują tu w klasycznym połączeniu z natką pietruszki i w śmietanowym sosie. Póki kurki można kupić na straganie, sięgajmy często po podobne przepisy.

Składniki

  • 400 g gnocchi
  • 5 g masła
  • 5 g oliwy
  • 30 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g kurek
  • 50 g wody
  • Sól i pieprz
  • 50 g śmietanki 30%
  • Natka pietruszki

Kluski z kurkami

Krok 1 . Na patelni podsmażamy cebulę. Dodajemy czosnek i dusimy do miękkości.

podsmaż czosnek

Krok 2 . Dodajemy kurki. Przyprawiamy solą i pieprzem

dodaj kurki

Krok 3 . Dodajemy kluski, wodę i gnocchi. Gotujemy, aż kluski zmiękną.

dodaj gnocchi

Krok 4 . Dodajemy śmietanę i gotujemy do zagęszczenia sosu.

dodaj śmietankę

Weź boczek i wsadź do wrzątku. Ten patent zasługuje na złoty medal
Ważna decyzja Dino. To ukłon w stronę klientów
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy