Weź boczek i wsadź do wrzątku. Ten patent zasługuje na złoty medal
Na dzisiejszy obiad przygotuj doskonały boczek, który każdego zachwyci smakiem. Nic ci się nie przewidziało, to mięso występuje nie tylko w postaci wędliny na kanapki lub dodatku do jajecznicy. Odpowiednio ugotowany może stanowić także smaczne danie. O tym, jak je zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej.
Boczek nie tylko na kanapki
Choć boczek najczęściej występuje w postaci wędliny lub skwarków, może być także głównym składnikiem smacznego obiadu. Nie chodzi tutaj o panierowany boczek, który ma udawać kotlety schabowe, a o gotowany, a następnie smażony z kilkoma dodatkami.
Dzięki temu mięso będzie delikatne i bardzo soczyste. Ten smak pokochasz od pierwszego kęsa, a danie będziesz przyrządzać bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je zrobić.
Ważna decyzja Dino. To ukłon w stronę klientówSmaczny boczek dzięki tym składnikom
Boczek przygotowany z poniższego przepisu smakuje tak dobrze nie tylko ze względu na sam sposób przygotowania, ale przede wszystkim dzięki użytym składnikom. Nie ma ich wiele, ale te podane na poniższej liście wystarczą, aby mięso miało wyjątkowy smak. Sprawdź ją, a potem dowiedz się, jak zrobić danie. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowań, pochodzą z kanału Fleisch Rezepte von Irma, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg surowego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki brązowego cukru
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 5 łyżek sosu sojowego
- woda
- olej
Przepis na doskonały boczek
Boczek pokrój w długie plastry o grubości około 2 centymetrów. W garnku zagotuj wodę, a następnie umieść w nim mięso. Gotuj je przez około 7-10 minut. Po tym czasie wyjmij je i pokrój na mniejsze kawałki.
Ząbki czosnku obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wsyp cukier. Na małym ogniu podsmażaj składniki, mieszając. Kiedy cukier skarmelizuje się, dodaj pokrojony boczek. Włóż gałązki tymianku oraz wsyp posiekany czosnek. Umyty szczypior pokrój i również przełóż na patelnię. Smaż go z każdej strony, do momentu zarumienienia na brązowo.
Całość zalej sosem sojowym oraz wodą, w taki sposób, aby całkowicie przykryła mięso. Gotuj na niewielkim ogniu przez 25-30 minut. Po tym czasie danie jest gotowe i możesz podawać je na przykład z lekką surówką.