Wrzuciła warzywa z rosołu do blendera i dolała oliwy. Po chwili zyskała cenną przyprawę
Nie masz pomysłu na warzywa z rosołu? W mig zaradzimy temu problemowi. W kilka chwil możesz zamienić je w pyszną i zdrową domową kostkę rosołową. Ta przyprawa przyda się w każdej kuchni.
Możesz wykorzystać warzywa z rosołu, ale nie tylko
Kostka zrobiona z warzyw z rosołu zapewnia nieocenioną wygodę. Przyda się do przyrządzania przeróżnych sosów i zup. Trzymaj ja w zamrażarce i sięgaj, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba. To prosty sposób na domowy posiłek bez dodatku chemii.
Jeśli nie masz akurat pod ręką warzyw z rosołu nic straconego. Domową kostkę rosołową możesz przyrządzić też nieco inaczej. Weź surowe warzywa, pokrój je i podsmaż przed zblendowaniem. Gwarantujemy, że przyprawa wyjdzie tak samo udana.
Przepis na domową przyprawę z warzyw po rosole
Składniki:
- porcja ugotowanych warzyw z rosołu
- 1 cebula z rosołu
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy
- sól do smaku
Jak zrobić kostkę rosołową z warzyw z rosołu?
Warzywa z rosołu przełóż do blendera . Jeśli są w zbyt dużych kawałkach, pokrój je na mniejsze fragmenty. Dodaj do nich także cebulę i obrane ząbki czosnku .
Do blendera z warzywami z rosołu dolej 20 g oliwy . Dodaj też do smaku sól. Całość zmiksuj na gładko.
Masę z warzyw z rosołu poprzekładaj do niewielkich pojemniczków do mrożenia . Przechowuj je w zamrażarce. Domowej kostki rosołową używaj, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba . Dobrze wiemy, co kryje się w kupnych kostkach rosołowych . Domowa przyprawa idealnie wzbogaci smak doskonałej zupy pomidorowej .
Źródło: Instagram @jedz.pysznie