Smakosze.pl Porady Wrzuciłem do kotletów mielonych zamiast bułki. Najgorszy dodatek, rodzina nie zjadła nawet kęsa
fot. Canva

Wrzuciłem do kotletów mielonych zamiast bułki. Najgorszy dodatek, rodzina nie zjadła nawet kęsa

9 sierpnia 2024

Mięso mielone wiele zniesie. Jednak nie każdy dodatek nadaje się do kotletów mielonych. Warto zwrócić uwagę na składniki, które tradycyjnie wchodzą w skład tego przysmaku.

Sposób na tradycyjne kotlety mielone

Kotlety mielone to jedna z naszych ulubionych potraw. Trudno się dziwić. To świetny sposób na podanie taniej przecież wieprzowiny. Są też doskonale soczyste i pod tym względem biją na głowę amerykańskie hamburgery.

Dzieje się tak, bo te ostatnie przygotowywane są przeważnie z czystego mięsa. Tymczasem żeby przygotować poprawne kotlety mielone, musimy pamiętać o całej gamie dodatków . Wpływają one nie tylko na smak, lecz także na strukturę mięsa.

mięso z maszynki

Nie robię już naleśników na mleku. Z tym składnikiem są zdrowsze i bardziej puszyste

Czego nie dodawać do mielonych

W ostatnich latach coraz więcej przepisów popularyzuje niestandardowe kotlety mielone . Polegają one w dużej części na podmianie składników, które odpowiadają za strukturę i soczystość mięsa . Zamiast bułki mamy tu więc całą paletę możliwości.

Często proponowany jest ryż . Rzeczywiście, poprawnie przyrządzone w ten sposób kotlety mogą zachować właściwą fakturę i nie rozpadać się. Czasem trudno jednak uchwycić proporcje, a zresztą – ryż z mięsem mielonym to farsz do gołąbków, a nie kotlet mielony. Trudno też wyczuć właściwy punkt , kiedy ryż jest odpowiednio ugotowany.

Inne niestandardowe dodatki do mięsa mielonego

Wśród polecanych – ale niepotrzebnych – dodatków do prawdziwych kotletów mielonych znajdują się rozmaite kasze . Znów – kasza taka musi ugotować się w mięsie, żeby nabrać właściwej struktury. Jeśli dodamy już ugotowaną, z łatwością się rozgotuje. Jeśli zaś dodamy surowej, nie jesteśmy w stanie skutecznie skontrolować, czy nie okaże się za twarda.

Wydaje się więc, że jeśli chodzi o kotlety mielone, zastosowanie ma stare powiedzenie inżynierów: nie naprawia się czegoś, co nie jest zepsute. Do mięsa mielonego dodajemy dobrze odciśniętą z mleka, mokrą czerstwą bułkę, trochę tartej i surowe jajko . Po wyrobieniu na pewno otrzymamy kotlety, które spełnią oczekiwania domowników.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mleka i doskonałe kruche ciasto .

kotlety mielone

Sanepid sprawdził kolonijne stołówki. Wynik kontroli jest przerażający, tam jadły dzieci
Ugotuj ziemniaki i dodaj mąkę. To danie moja babcia robiła w każdy piątek
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy