Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ugotuj ziemniaki i dodaj mąkę. To danie moja babcia robiła w każdy piątek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.08.2024 11:55

Ugotuj ziemniaki i dodaj mąkę. To danie moja babcia robiła w każdy piątek

prażuchy
Fot. Canva/KatarzynaBialasiewicz

Jeśli szukasz przepisu na smaczne danie, koniecznie zerknij na tę recepturę. Przygotuj też ziemniaki i mąkę, a już wkrótce na twój stół trafi danie, że palce lizać. Będzie w sam raz na piątkowy obiad. 

Prażuchy, czyli prosto i smacznie

Marzy ci się szybki i smaczny obiad? Ja w takiej sytuacji zawsze sięgam po babciny przepis. Dzięki niemu robię prażuchy. To proste danie z ziemniaków i odrobiny mąki. Popularne jest szczególnie na Śląsku, w Małopolsce i na Lubelszczyźnie. Dla wielu osób prażuchy są smakiem dobrze znanym z dzieciństwa.

Jeśli chcesz ten smak sobie przypomnieć lub poznać go, to wykorzystaj babciny przepis w swojej kuchni. Danie z ugotowanych ziemniaków zjesz z apetytem z cebulką i dodatkiem kefiru. Prosta potrawa będzie w sam raz na piątkowy obiad. Poniżej znajdziesz przepis na prażuchy.

ziemniaki
Fot. Canva/kazoka30
Kruche ciasto robię metodą 1:2:3. Wychodzi za każdym razem

Jak zrobić prażuchy?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 cebule
  • 150 g masła
  • maślanka lub kefir do podania

Przygotowanie dania zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Ugotuj je w osolonej wodzie. Na 10 minut przed końcem gotowania odlej część wody. Zostaw tylko pół szklanki wody. Ziemniaki posyp mąką. Powinna być na nich około 1-centymetrowa warstwa mąki.

Garnek przykryj pokrywką i zostaw na kilka minut pod przykryciem. Następnie ubij ziemniaki z mąką na kleistą masę. Nabierz porcję masy ziemniaczanej łyżką, którą zanurzysz w gorącej wodzie lub przygotowanym maśle. Tak łatwiej ją nałożysz. Porcję połóż na talerz i polej zeszkloną cebulką. Danie podawaj z maślanką lub z kefirem. 

Prażuchy z ziemniaków najlepsze na piątkowy obiad

Prażuchy zrobisz szybko i w prosty sposób. To tradycyjne regionalne danie jest smaczne i warto przyrządzić je na piątkowy obiad. Z zeszkloną cebulką i kefirem lub maślanką, będzie smakować najlepiej. Prażuchy mogą być też apetycznym dodatkiem do mięs i sosów.

Dlatego poznaj przepis dzięki, któremu zrobisz prostą i tradycyjną potrawę. Kilka minut pracy w kuchni zapewnia pyszny efekt na talerzu. Każdy będzie chciał skosztować takiego dania z ziemniaków. Pisaliśmy, w którym sklepie zrobisz tańsze zakupy. Polecaliśmy doskonały przepis prababci na ciasto ze śliwkami

prażuchy
Fot. YouTube/srodagotuje

Źródło: doradcasmaku.pl