Smakosze.pl Przepisy Wspaniałe i szybkie leczo z parówkami
pixabay.com

Wspaniałe i szybkie leczo z parówkami

25 marca 2022

undefined

Składniki do wykonania leczo z parówkami

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

  • 250 g parówek dobrej jakości,

  • 1 listek laurowy,

  • 1 kg papryki (3 duże, w trzech kolorach lub tylko czerwone),

  • 1 łyżka smalcu lub oliwy,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 cebula,

  • szczypta ostrej papryki,

  • 1 kg pomidorów,

  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego w kulkach,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

  • 2 gałązki tymianku.

Przygotowanie leczo z parówkami

Smalec lub oliwę wlej do dużego garnka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i powoli gotuj na wolnym ogniu (około 7 minut), mieszając, dodaj sól. Na koniec dodaj posiekany czosnek i, jeśli używasz, pokruszoną zieloną paprykę i całe gałązki tymianku.

Dodaj cienko pokrojone parówki (jeśli są osłonki, włóż je do wrzącej wody i gotuj około 2 minuty, a następnie obierz). Smaż, od czasu do czasu mieszając, przez czas około 7 minut.

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kilkukrotnie zamieszaj i smaż przez kolejne 7 minut. Dopraw solą (około pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką i liściem laurowym.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez pestek) oraz koncentrat pomidorowy. Przykryj garnek i gotuj około 10-15 minut, mieszając 2-3 razy.

undefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy