Wspaniałe, zaskakujące śledzie od Makłowicza podane z ziemniakami
Śledzie są rarytasem, po który sięga wielu smakoszy. Już wkrótce, będziemy je jeść częściej podczas wigilijnych kolacji czy świątecznych śniadań. Dlatego też sprawdziliśmy, jak tę tradycyjną rybę podaje Robert Makłowicz. Kucharz stawia na nieoczywisty dodatek — gotowane ziemniaki.
Połączenie śledzia z ziemniakami może wydawać się niesmaczne. O wiele lepiej przecież smakuje on z jabłkiem i porem czy z buraczkami . Polecamy jednak spróbować. Znany kucharz-podróżnik często zaskakiwał pomysłami, ale zawsze były to dania smaczne i sycące.
Przepis na pyszne śledzie Roberta Makłowicza
Składniki:
-
5 śledzi
-
10 średnich ziemniaków
-
2 średnie cebule
Składniki na zalewę:
-
200 ml wody
-
100 ml octu spożywczego
-
10 ziaren ziela angielskiego
-
5 liści laurowych
-
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotowujemy, studzimy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w talarki i układamy ją w naczyniu na przemian ze śledziami, tak aby na koniec położyć cebulkę.
Następnie zalewamy danie przygotowanym wcześniej płynem i zamykamy je szczelnie w pojemniku . Trzymamy je w lodówce przez 3-4 dni, aby smaki się połączyły.
Śledzie podajemy oczyszczone z gorącymi, ugotowanymi w łupinach ziemniakami. Najlepiej, gdy będą polane roztopionym masłem. Warto też oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka: wyjmijcie śledziki z lodówki w momencie, gdy zaczniecie przygotowywać ziemniaki. Dzięki temu nie będą bardzo zimne, a wy nie odczujecie nieprzyjemnych zmian temperatury podczas jedzenia.
Źródło zdjęcia: canva/JackF
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
-
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
-
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: rmf Zapraszamy na nasz Instagram