Smakosze.pl Przepisy Wspaniałe, zaskakujące śledzie od Makłowicza podane z ziemniakami
canva/Yana Gayvoronskaya; TRICOLORS/East News

Wspaniałe, zaskakujące śledzie od Makłowicza podane z ziemniakami

23 listopada 2021

Śledzie są rarytasem, po który sięga wielu smakoszy. Już wkrótce, będziemy je jeść częściej podczas wigilijnych kolacji czy świątecznych śniadań. Dlatego też sprawdziliśmy, jak tę tradycyjną rybę podaje Robert Makłowicz. Kucharz stawia na nieoczywisty dodatek — gotowane ziemniaki.

Połączenie śledzia z ziemniakami może wydawać się niesmaczne. O wiele lepiej przecież smakuje on z jabłkiem i porem czy z buraczkami . Polecamy jednak spróbować. Znany kucharz-podróżnik często zaskakiwał pomysłami, ale zawsze były to dania smaczne i sycące.

Przepis na pyszne śledzie Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 5 śledzi

  • 10 średnich ziemniaków

  • 2 średnie cebule

Składniki na zalewę:

  • 200 ml wody

  • 100 ml octu spożywczego

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Składniki na zalewę zagotowujemy, studzimy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w talarki i układamy ją w naczyniu na przemian ze śledziami, tak aby na koniec położyć cebulkę.

Następnie zalewamy danie przygotowanym wcześniej płynem i zamykamy je szczelnie w pojemniku . Trzymamy je w lodówce przez 3-4 dni, aby smaki się połączyły.

Śledzie podajemy oczyszczone z gorącymi, ugotowanymi w łupinach ziemniakami. Najlepiej, gdy będą polane roztopionym masłem. Warto też oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówka: wyjmijcie śledziki z lodówki w momencie, gdy zaczniecie przygotowywać ziemniaki. Dzięki temu nie będą bardzo zimne, a wy nie odczujecie nieprzyjemnych zmian temperatury podczas jedzenia.

Śledzie z cebulką
Śledzie z cebulką są pyszne. Z ziemniakami jeszcze lepsze

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rmf Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy