Smakosze.pl Przepisy Wstawiła do piekarnika, a potem ugotowała wywar. Ten rosół bije na głowę każdy inny
YouTube/@szefowakuchni

Wstawiła do piekarnika, a potem ugotowała wywar. Ten rosół bije na głowę każdy inny

20 maja 2023

Rosół jest jedną z ulubionych zup Polaków. Jest pożywny i pyszny. Każda pani domu ma swój sposób na przygotowanie tej potrawy. Jednak prawdziwym hitem stał się zupełnie nowy sposób na gotowanie rosołu. Piekarnik pełni tu kluczową rolę. Warto wypróbować ten patent w swojej kuchni.

Rosół - ulubiona zupa Polaków

Rosół kojarzy nam się z kuchnią naszych babć i mam, ale również sami gotujemy tę pożywną zupę. Smaku rosołu nie można porównać z niczym innym. Mięsa, warzywa i przyprawy stanowią o wyjątkowości tej zupy. Potrawa ta często jest serwowana jako lekarstwo. Podaje się ją przy przeziębieniu i grypie, a także przy problemach z układem oddechowym. Picie rosołu pomaga zwalczyć uciążliwy katar i kaszel.

Każdy kucharz ma swój sprawdzony sposób na przyrządzenie tej zupy. Korzystamy z różnych mięs, proporcji i składników. Jednak teraz prawdziwym hitem staje się patent, który może nas zaskoczyć. Wszystkie składniki najpierw pieczemy w piekarniku. Ten sposób stał się hitem Internetu. Warto go przetestować i przyrządzić pyszny rosół na pieczonych składnikach.

By przekonać się, jak apetycznie wygląda pieczony rosół, wystarczy spojrzeć na zamieszczone przez nas zdjęcia. Pochodzą one z kanału szefowakuchni na YouTube.

Rozbiła schab i nadziała go uwielbianym farszem. Te kotlety są już hitem

Jak przygotować pieczony rosół?

Składniki:

  • ulubione mięso na rosół
  • por
  • pietruszka
  • cebula
  • marchewka
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

    Przygotowanie:

Wszystkie produkty układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Warzywa delikatnie smarujemy olejem, posypujemy sporą ilością soli i pieprzu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez godzinę. Wszystkie składniki powinny nabrać złotego koloru.

Po upieczeniu, produkty przekładamy do garnka, sok z mięsa i warzyw, który powstał podczas pieczenia, wlewamy także do garnka. Wszystkie produkty zalewamy wodą tak, by były nią przykryte. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i wsypujemy łyżkę soli. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 2 ½ godziny. Gotowanie może trwać nawet do 5 godzin.

Pieczony rosół - nowy paten na tradycyjną zupę

Pieczony rosół to hit tego roku, który podbija sieć. W wyniku pieczenia mięso i warzywa zyskują smakowity aromat i piękny, bursztynowy kolor. Pieczenie sprawia, że zupa ma słodszy smak.

Warto podkreślić, że tego wyjątkowego smaku i aromatu, który powstaje w wyniku pieczenia wszystkich składników, nie da się odtworzyć, gotując rosół w tradycyjny sposób.

O innym patencie na przygotowanie rosołu pisaliśmy tutaj. Radziliśmy też, by dodać jeden wyjątkowy składnik do rosołu.

Źródło: YouTube/@szefowakuchni

Wlej do słoika 3 składniki i mocno potrząśnij. Nie ma lepszego sosu do sałaty
Żadna jajecznica, żaden omlet. Teraz hitem są te pożywne jajka
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy