Smakosze.pl Dieta Wsyp do herbaty zamiast cukru, wypij nad ranem. Kilogramy zaczną lecieć w dół
kubek z herbatą
Fot. Shutterstock

Wsyp do herbaty zamiast cukru, wypij nad ranem. Kilogramy zaczną lecieć w dół

12 kwietnia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli zamierzasz zrzucić kilka kilogramów, musisz zrezygnować z herbaty z cukrem. Ten słodki dodatek ma ogromny wpływ na dietę i poprawne funkcjonowanie organizmu. Zamiast niego można wsypać składnik nietypowy, lecz wpływający na przemianę materii. Tym razem nie będzie to sztuczny słodzik. Ulubiony napój stanie się więc genialnym sposobem na odchudzanie.

Czas na herbatę

Polacy, niczym Anglicy, uwielbiają herbatę. Gorący napój sprzyja rozmowom i bardzo często wyjście „na herbatę” jest okazją do spotkań z dawno niewidzialnymi znajomymi. Większość z nas ma jednak niezbyt dobry nawyk. Mianowicie chodzi o słodzenie napoju. Niezależnie od tego, czy będzie to słodzik, cukier czy też miód, który uchodzi za zdrowy, herbata w każdym wypadku staje się kaloryczna.

Niektórzy dodają do niej również mleko, syropy oraz soki. Te dodatki, podobnie jak składniki powyżej, nie są najlepszym wyborem. Co więc dodać, aby herbatę spożywać bez obaw o to, że waga wzrośnie?

cukier.jpg
Fot. Canva
Skarb PRL-u, dzisiaj nikt nie pamięta. A to skarbnica białka i żelaza

Najlepszy dodatek do herbaty

Zdrowy dodatek do herbaty, ku nie uciesze wielu, wcale nie będzie słodki. Najlepszym składnikiem okazuje się… pieprz. Nie przecieraj oczu ze zdumienia, nie wkradł się tutaj żaden błąd. Herbata sama w sobie jest napojem prozdrowotnym, który obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy, a nawet zapobiega niedokrwieniu serca. Z dodatkiem przyprawy będzie działa także w innych obszarach. Na przykład poprzez wpływ na metabolizm, a ten odpowiada między innymi za odchudzanie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

pieprz.jpg
Fot. Canva

Dlaczego sypać pieprz do hebaty?

W pieprzu zawarta jest kapsaicyna, która mówiąc prostymi słowami, odpowiada za ostrość przyprawy. Substancja odpowiada również za proces termogenezy, czyli za podwyższanie ciepła wytwarzanego przez organizm. Ciepło przyczynia się do spalania kalorii, więc kiedy pieprz trafi do gorącej herbaty, zadziała ze wzmożoną siłą.

W przyprawie zawarta jest jeszcze piperyna. Składnik również oddziałuje na termogenezę, poprawiając pracę metabolizmu. Pieprz do herbaty można sypać bez obaw, że stanie się ona niesmaczna. Na początek zacznij od niewielkiej szczypty przyprawy, a z czasem możesz zwiększyć jej dawkę. Może okazać się także, że pożałujesz, iż przez tyle lat twoim ulubionym dodatkiem był cukier.

Niedawno pisaliśmy o zdrowym mięsie napakowanym białkiem . Wskazaliśmy najlepszy płyn do mycia okien .

herbata.jpg
Fot. Canva
Namocz ścierkę, wytrzyj okna. Na wiosnę będą błyszczeć, bez grama szkodliwej chemii
Na Wielką Sobotę podaję zawsze ten gulasz. Bez grama mięsa, a smakuje jak przebój
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Kulturoznawca i dziennikarz z wykształcenia. Od początku swojej kariery związany z grupą mediową Iberion. Jako redaktor serwuje dla Was kulinarne porady i przekazuje najświeższe informacje ze świata kulinariów w postaci newsów. W 2024 roku relacjonował wydarzenia z Dolnego Śląska dotkniętego powodzią. Jako reporter rozmawia z seniorami, poznając ich zdanie na temat kulinarnych trendów, cen i tego, co w programach kulinarnych im się nie podoba.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl