Smakosze.pl Dieta Wsyp do mleka i wymieszaj. Nic tak nie wzmacnia organizmu zimą
Fot. Shutterstock

Wsyp do mleka i wymieszaj. Nic tak nie wzmacnia organizmu zimą

25 stycznia 2025

Złote mleko to napój na bazie zwykłego lub roślinnego mleka z kilkoma przyprawami. Nadają mu one nie tylko złocisty kolor, lecz także metaforycznie złote właściwości. Mało jest równie ciekawych tradycyjnych sposobów na odporność organizmu.

Złote mleko

Ajurweda to tradycyjna medycyna indyjska . Niektórzy podchodzą do niej z dystansem jako przejawu kulturowego „zamieszania”, które wybuchło na Zachodzie po drugiej wojnie światowej. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia uznaje ajurwedę jako tradycyjną medycynę, a jej rozwiązania nie różnią się wiele od naszego ziołolecznictwa.

Złote mleko, ajurwedyjski dietetyczny napój na odporność, jest tego dobrym przykładem. W jego skład wchodzą przyprawy takie jak kurkuma, o udowodnionych właściwościach przeciwzapalnych, rozgrzewających i bakteriobójczych . Podobnymi wykazują się zresztą pieprz cayenne i cynamon. Za głębię smaku odpowiada cukier trzcinowy.

słodzenie złotego mleka

Kładę mięso na kapuście i przykrywam pysznymi dodatkami. Rodzina uwielbia to danie

Napój mleczny na odporność

Złote mleko można przygotować na bazie dowolnego mleka, najlepiej roślinnego . Napój taki reguluje doskonale pracę układu trawiennego, w tym poziomu cukru we krwi. Ma to bezpośredni wpływ na naszą dietę, bo dzięki temu nie czujemy się tak często głodni albo ospali i łatwiej ograniczyć liczbę i wielkość posiłków.

Składniki

  • 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej migdałowego)
  • 1 łyżeczka cukru muscovado lub syropu figowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Kurkuma, pieprz cayenne, cynamon

Napój mleczny z przyprawami

Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy po szczypcie przypraw , cukier i olej kokosowy . Mieszamy dokładnie i podgrzewamy, aż zacznie zanosić się na wrzenie.

Płyn przelewamy do szklanki, jeszcze raz mieszamy i nakrywamy spodeczkiem. Po dwóch minutach mleko jest gotowe do wypicia . Można pić je nawet codziennie, ale małymi porcjami, by nie przedawkować kurkuminy.

Wypróbuj też przepisy na faworki bez smażenia i bezglutenową panierkę do kotletów .

złote mleko w filiżance

Krupnik od lat gotuję według przepisu babci. Sekret smaku tkwi nie tylko w mięsie
Żadne moczenie w mleku, żadna panierka z jajkiem. Kotlety schabowe światowej klasy zrobisz tak
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy