Wsyp do mleka i wymieszaj. Nic tak nie wzmacnia organizmu zimą
Złote mleko to napój na bazie zwykłego lub roślinnego mleka z kilkoma przyprawami. Nadają mu one nie tylko złocisty kolor, lecz także metaforycznie złote właściwości. Mało jest równie ciekawych tradycyjnych sposobów na odporność organizmu.
Złote mleko
Ajurweda to tradycyjna medycyna indyjska . Niektórzy podchodzą do niej z dystansem jako przejawu kulturowego „zamieszania”, które wybuchło na Zachodzie po drugiej wojnie światowej. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia uznaje ajurwedę jako tradycyjną medycynę, a jej rozwiązania nie różnią się wiele od naszego ziołolecznictwa.
Złote mleko, ajurwedyjski dietetyczny napój na odporność, jest tego dobrym przykładem. W jego skład wchodzą przyprawy takie jak kurkuma, o udowodnionych właściwościach przeciwzapalnych, rozgrzewających i bakteriobójczych . Podobnymi wykazują się zresztą pieprz cayenne i cynamon. Za głębię smaku odpowiada cukier trzcinowy.
Napój mleczny na odporność
Złote mleko można przygotować na bazie dowolnego mleka, najlepiej roślinnego . Napój taki reguluje doskonale pracę układu trawiennego, w tym poziomu cukru we krwi. Ma to bezpośredni wpływ na naszą dietę, bo dzięki temu nie czujemy się tak często głodni albo ospali i łatwiej ograniczyć liczbę i wielkość posiłków.
Składniki
- 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej migdałowego)
- 1 łyżeczka cukru muscovado lub syropu figowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- Kurkuma, pieprz cayenne, cynamon
Napój mleczny z przyprawami
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy po szczypcie przypraw , cukier i olej kokosowy . Mieszamy dokładnie i podgrzewamy, aż zacznie zanosić się na wrzenie.
Płyn przelewamy do szklanki, jeszcze raz mieszamy i nakrywamy spodeczkiem. Po dwóch minutach mleko jest gotowe do wypicia . Można pić je nawet codziennie, ale małymi porcjami, by nie przedawkować kurkuminy.
Wypróbuj też przepisy na faworki bez smażenia i bezglutenową panierkę do kotletów .