Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne moczenie w mleku, żadna panierka z jajkiem. Kotlety schabowe światowej klasy zrobisz tak
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.01.2025 22:00

Żadne moczenie w mleku, żadna panierka z jajkiem. Kotlety schabowe światowej klasy zrobisz tak

Panierka bez jajka
Fot. YouTube/Nietolerancja Pokarmowa Męskim Okiem

Nie kotlety schabowe są istotą tego przepisu, ale sposób na panierkę. Przygotowujemy ją bez jajka ani bułki tartej. Kotlety zyskują dzięki temu lekkość i świeże oblicze.

Kotlet schabowy panierowany

Tradycyjna panierka do kotletów schabowych przypomina nieco ciasto. Łączymy w niej w końcu bułkę tartą, jajka i mąkę. Dwa ostatnie z tych składników stają się swego rodzaju chlebową otoczką i trzymają na mięsie chrupiące okruszki chleba.

Jednak nietolerancje pokarmowe nie wybierają, a każdy z tych składników w diecie może być problematyczny. Przedstawiamy więc zamienniki – zwłaszcza jajka, które wydawałoby się niezastąpione podczas panierowania. Tymczasem podobny efekt osiągnąć można używając mąki ryżowej.

mąka ryżowa i woda
Fot. YouTube/Nietolerancja Pokarmowa Męskim Okiem
UOKiK grzmi na klientów, to może być uznane za kradzież. Uważaj co robisz w sklepie

Kotlety w nietypowej panierce

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Nietolerancja pokarmowa męskim okiem. Pokazuje on zastosowanie podobnej panierki na kotletach schabowych i piersi kurczaka. Jest to jednak uniwersalny sposób na panierkę.

Składniki

  • Kotlety ze schabu wieprzowego
  • Kasza jaglana
  • Mąka ryżowa
  • Zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Kotlety schabowe w kaszy jaglanej

Schab kroimy na kotlety i rozbijamy normalnie. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy przyprawami i odstawiamy na kilka minut.

Na talerzyk wysypujemy mąkę ryżową. W osobnym talerzu rozrabiamy mąkę z wodą w proporcjach 1:3 (np. 3 łyżki wody i 1 łyżka mąki). Zawiesina będzie pełniła funkcję jajka.

Na osobny talerzyk nasypujemy kaszę jaglaną. Kotlety panierujemy kolejno w suchej mące, zawiesinie mąki ryżowej i kaszy. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na rybę z niezwykłą posypką i racuchy na śmietanie.

usmażony kotlet schabowy
Fot. YouTube/Nietolerancja Pokarmowa Męskim Okiem