Żadne moczenie w mleku, żadna panierka z jajkiem. Kotlety schabowe światowej klasy zrobisz tak
Nie kotlety schabowe są istotą tego przepisu, ale sposób na panierkę. Przygotowujemy ją bez jajka ani bułki tartej. Kotlety zyskują dzięki temu lekkość i świeże oblicze.
Kotlet schabowy panierowany
Tradycyjna panierka do kotletów schabowych przypomina nieco ciasto. Łączymy w niej w końcu bułkę tartą, jajka i mąkę. Dwa ostatnie z tych składników stają się swego rodzaju chlebową otoczką i trzymają na mięsie chrupiące okruszki chleba.
Jednak nietolerancje pokarmowe nie wybierają, a każdy z tych składników w diecie może być problematyczny. Przedstawiamy więc zamienniki – zwłaszcza jajka, które wydawałoby się niezastąpione podczas panierowania. Tymczasem podobny efekt osiągnąć można używając mąki ryżowej.
UOKiK grzmi na klientów, to może być uznane za kradzież. Uważaj co robisz w sklepieKotlety w nietypowej panierce
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Nietolerancja pokarmowa męskim okiem. Pokazuje on zastosowanie podobnej panierki na kotletach schabowych i piersi kurczaka. Jest to jednak uniwersalny sposób na panierkę.
Składniki
- Kotlety ze schabu wieprzowego
- Kasza jaglana
- Mąka ryżowa
- Zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy
- Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Kotlety schabowe w kaszy jaglanej
Schab kroimy na kotlety i rozbijamy normalnie. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy przyprawami i odstawiamy na kilka minut.
Na talerzyk wysypujemy mąkę ryżową. W osobnym talerzu rozrabiamy mąkę z wodą w proporcjach 1:3 (np. 3 łyżki wody i 1 łyżka mąki). Zawiesina będzie pełniła funkcję jajka.
Na osobny talerzyk nasypujemy kaszę jaglaną. Kotlety panierujemy kolejno w suchej mące, zawiesinie mąki ryżowej i kaszy. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na rybę z niezwykłą posypką i racuchy na śmietanie.