Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę mięso na kapuście i przykrywam pysznymi dodatkami. Rodzina uwielbia to danie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.01.2025 14:01

Kładę mięso na kapuście i przykrywam pysznymi dodatkami. Rodzina uwielbia to danie

mięso na kapuście
Fot. YouTube/Lecker schnell

Połączenie bogatego w białko mięsa i sprzyjającej diecie kapusty to coś, co nadaje wartości temu niezwykłemu obiadowi. Można nazwać go mięsnymi zapiekankami. Inspirowany tą postacią posiłku obiad jest szybki i niedrogi.

Zapiecz kurczaka na kapuście

Modne ostatnio stają się tzw. steki warzywne, przygotowywane z grubych plastrów warzyw sprzedawanych w głowach, jak kalafior czy kapusta. Ten przepis zabiera podobną potrawę o krok dalej. Zapiekamy kapustę właśnie jako taki „stek”, ale wzbogacamy ją o mięso, powstaje więc świetny obiad na sobotę.

Pierś kurczaka, która występuje tu w tej roli, jest dobrym sprzymierzeńcem diety. Jest bogata w białko i mało tłusta. W połączeniu z sycącą i niskokaloryczną kapustą daje obiad na sobotę, który zaspokoi głód, nie dostarczając nadmiaru kalorii.

plastry pomidora na kurczaku
Fot. YouTube/Lecker schnell
Krupnik od lat gotuję według przepisu babci. Sekret smaku tkwi nie tylko w mięsie

Obiad z kurczaka na sobotę

Ilustracje do tego przepisu na obiad z piekarnika pochodzą z kanału Lecker schnell. Dla zachowania dietetycznego charakteru posiłku nie wzbogacamy go o zapieczony na wierzchu ser, choć oczywiście z jego udziałem potrawa będzie bardziej podobna do zapiekanki.

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mały kubek jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 pomidor lub garść małych pomidorków
  • Opcjonalnie: garść startej mozzarelli
  • Oliwa
  • Sól, pieprz, tymianek, oregano

Kurczak i kapusta z piekarnika

Kapustę kroimy w grubsze plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu odrobiną oliwy, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami. Całość smarujemy jogurtem wymieszanym z musztardą.

Piersi kurczaka przecinamy z grubości na kotlety. Rozbijamy je, przyprawiamy według uznania. Układamy na kapuście i jeszcze raz smarujemy po wierzchu jogurtem.

Na kurczaku układamy plastry pomidorów lub pomidorków. Nakrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdemujemy papier. Można wtedy posypać kurczaka mozzarellą, by się zapiekła.

Wypróbuj też przepisy na faworki bez smażenia i niezwykłą panierkę bez jajka i glutenu.

zapieczony kurczak
Fot. YouTube/Lecker schnell

Źródło:  YouTube/Lecker schnell