Krupnik od lat gotuję według przepisu babci. Sekret smaku tkwi nie tylko w mięsie
Krupnik jest tradycyjnym daniem, które możemy ugotować na wiele sposobów. Moim faworytem jest jednak zupa, którą znalazłam w zeszycie z przepisami mojej babci. Krupnik według jej przepisu gotuję już od lat. Nie zamienię go na żaden inny. Zupa smakuje obłędnie.
Krupnik przepisu babci nie ma sobie równych
Ile gospodyń, tyle przepisów na krupnik. Ja jednak od lat gotuję zupę wyłącznie z przepisu mojej babci. Nie gotowała ona zupy na udkach z kurczaka, a na żołądkach. Podroby doskonale wzmacniają smak potrawy.
Sekret smaku babcinego krupniku tkwi jednak nie tylko w mięsie. Do wywaru dodawała także suszone grzyby. Krupnik z żołądków drobiowych warto ugotować nie z kaszą jęczmienną, a bulgur. Jest zdrowsza i smaczniejsza. Taki obiad na pewno zachwyci twoich bliskich.
Jeśli robisz tak w sklepach, lepiej przestań. Mandat nawet 5 tys. złotychPrzepis babci na krupnik
Składniki:
- 700 g żołądków drobiowych
- biała część pora
- 2 marchewki
- korzeń i natka pietruszki
- kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- garść suszonych, wcześniej namoczonych grzybów
- ¾ szklanki kaszy bulgur
- 4 duże ziemniaki
- 3 l wody
- pieprz, sól do smaku
Jak ugotować krupnik na żołądkach?
Żołądki umyj, oczyść i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Do garnka włóż również białą część pora, pół pęczka natki pietruszki, korzeń pietruszki, seler i marchewki. Zalej 3 l wody i gotuj, aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gdy warzywa w wywarze się ugotują, wyjmij marchewki i pietruszki. Wyjmij także natkę. Marchewkę i korzeń pietruszki pokrój w kostkę. Do garnka włóż ziemniaki, pokrojone warzywa i pokrojone, namoczone grzyby. Dodaj sól.
Wsyp również kaszę. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, by kasza się nie przypaliła. Gdy ziemniaki i kasza będą miękkie, do zupy dodaj posiekaną, świeżą natkę pietruszki i całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na obiad polecam również aromatyczny gulasz wołowy oraz kotlety mielone z pysznym dodatkiem.