Smakosze.pl Porady Wsyp do wody i umieść w niej grzyby. Robaki natychmiast uciekną
Fot. Shutterstock/Antonally Belivensky

Wsyp do wody i umieść w niej grzyby. Robaki natychmiast uciekną

27 października 2024

Jesień to prawdziwy raj dla grzybiarzy. Niestety czasem w przyniesionych do domu grzybach znajdujemy niechcianych gości. Jak pozbyć się robaków z grzybów? Jest na to sprawdzony i skuteczny sposób.

Niespodzianki w grzybach

Pod koniec października jeszcze wielu grzybiarzy wyrusza do lasów. Można tam zebrać smaczne okazy, które potem trafiają do naszej kuchni. Każdy grzyb cieszy i mamy nadzieję, że jest zdrowy i pyszny. Grzyby wzbogacają smak wielu potraw. Dusimy je i gotujemy.

Grzyby trafiają też do słoiczków. Marynowane mają wielu wiernych wielbicieli, a te suszone są doskonałe do sosów i farszów. Niestety czasem okazuje się, że przyniesione leśne skarby są robaczywe. Wiele osób wyrzuca takie grzyby . Natomiast inni próbują ratować takie okazy.

grzyb
Fot. Canva/alexandrumagurean
W tym roku na Wszystkich Świętych podam gołąbki w takiej wersji. Są szybsze niż tradycyjne

Jak pozbyć się robaków z grzybów?

Od razu pojawia się pytanie, czy można jeść robaczywe grzyby ? Czy są one szkodliwe dla naszego zdrowia? Mykolodzy radzą, by nie zbierać grzybów, po których od razu widać, że są robaczywe. Lepiej szerokim łukiem omijać stare, miękkie i ponadgryzane okazy . Takie grzyby z przyjemnością zjedzą ślimaki i owady.

Natomiast, co zrobić, gdy nie widać, że grzyb jest robaczywy? Jak pozbyć się robaków z grzybów? Jeśli domyślamy się, że tylko pewna część jest robaczywa, to należy ją odciąć. Warto też dodać do wody sól. Co dalej zrobić z grzybami? Poniżej polecamy sposób na pozbycie się robaków z grzybów.

Sposób na smaczne i zdrowe grzyby

Grzyby kroimy i wrzucamy do miski z zimną wodą. Wcześniej wsypujemy 3 łyżki soli na litr wody. Grzyby zostawiamy w takiej kąpieli na 3 minuty . W tym czasie robaki powinny same wyjść z leśnych okazów. Dzięki temu prostemu sposobowi pozbędziemy się piasku i innych zanieczyszczeń. Jednak musimy mieć na uwadze, że w grzybach nadal mogą być pozostałości żyjątek.

Mogą się tam też znajdować ich odchody. Warto przemyśleć, czy chcemy spożywać takie grzyby . Poza tym namoczone nie będą się już nadawać do smażenia, mrożenia i duszenia. Ta metoda jest odpowiednia do grzybów, które będziemy marynować. Pisaliśmy o drogich produktach spożywczych ze sklepu o. Rydzyka. Informowaliśmy, jakie gotowanie dania z Żabki poleca dietetyk Wrzosek.

Fot. Canva
Fot. Canva

Źródło: pysznosci.pl

Sałatkę gyros robię inaczej niż wszyscy. Dodaję składnik, który reszta pomija
Ułóż na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Ta kolacja to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy