W tym roku na Wszystkich Świętych podam gołąbki w takiej wersji. Są szybsze niż tradycyjne
Jeśli lubisz gołąbki, to koniecznie poznaj przepis na to danie od Tomasza Strzelczyka. Jednak znany kucharz nie zawija mięsa w kapustę. Stosuje inny sposób, który warto wypróbować na Wszystkich Świętych.
Gołąbki przekładane od Tomasza Strzelczyka
Gołąbki są danie smacznym i pożywnym. Zwykle farsz zrobiony z mięsa i ryżu zawija się w liście kapusty. Teraz to danie warto zrobić zupełnie inaczej. Tomasz Strzelczyk ma na nie sprawdzony i szybki sposób. Znany kucharz przyrządza gołąbki przekładane z kapusty włoskiej.
Warstwy smacznego warzywa i mięsnego farszu trafiają do piekarnika. Wkrótce pyszne i pożywne danie jest gotowe. Warto przyrządzić je na Wszystkich Świętych. Przepis Tomasza Strzelczyka można zobaczyć na kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Takie kotlety robię co piątek. Nie ma w nich grama mięsa, a są lepsze niż mieloneJak zrobić gołąbki z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 1 średnia kapusta włoska
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- ½ kg mięsa mielonego wołowego
- 250 g ugotowanego ryżu
- duża garść suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
- 150 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 2 jajka
Przygotowanie gołąbków zacznij od zdjęcia kilku liści i sparzeniu kapusty. Po ok. 10 minutach sparzone liście przełóż na talerz. Odstaw na chwilę i zajmij się robieniem farszu. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dołóż posiekany czosnek i pokrojone namoczone suszone grzyby.
Powinny być bardzo drobno pokrojone. Mięso włóż do miski, dodaj ugotowany ryż, usmażoną cebulę z czosnkiem, namoczone płatki owsiane. Zastąpią one bułkę. Dzięki temu będą pyszne i pulchne. Dołóż grzyby z wodą i posiekane pomidory z puszki.
Gołąbki inaczej niż zwykle
Wbij jajka, wsyp pieprz i sól. Składniki dokładnie wyrób. Teraz przygotuj okrągłe naczynie żaroodporne. Włóż na spód liście kapusty, potem mięso i tak na przemian. Liście muszą zachodzić na brzegi. Poszczególne warstwy lekko dociskaj. Mięso przykryj kapustą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Następnie ostrożne odwróć naczynie żaroodporne do góry dnem i wyłóż zawartość na talerz. Gołąbki przekładane wyglądają jak tort. Smakują obłędnie i są szybsze w przygotowaniu niż tradycyjna wersja tej potrawy. Pisaliśmy o tym, w jakich czajnikach nie powinniśmy gotować wody. Radziliśmy, jak przyrządzić straszne paluchy wiedźmy na Halloween.