Wsyp łyżeczkę do gotujących się nóżek. Galareta będzie zdrowsza niż zwykle
Zimne nóżki to przekąska, bez której nie obędzie się większość domowych uroczystości. Jednak niektórzy przygotowują ją ze względów zdrowotnych, doskonale bowiem wpływa na stawy. Co by jednak nie powiedzieć, klasyczne nóżki są przyrządzane z wieprzowiny, która nie jest zbyt lekka dla żołądka. By to zmienić, wystarczy dodać do gotującego się mięsa trochę pieprzu ziołowego.
Zimne nóżki czyli kultowa galareta na przekąskę
Klasyczne, zimne nóżki przyrządza się z nóg wieprzowych. Warto też dorzucić do nich golonkę, by przekąska zawierała więcej mięsa. Nóżki i golonkę trzeba na tyle długo gotować z warzywami i przyprawami, by mięso zaczęło odchodzić od kości. Wtedy też płyn uzyska odpowiednią kleistość i szybko stężeje po schłodzeniu. Gotowe nóżki zwykle podaje się skropione octem lub z cząstką cytryny. Kwaśny smak doskonale podkreśla ich smak.
Obowiązkowe składniki nóżek w galarecie
Oprócz wspomnianych wyżej mięs, a więc
nóg wieprzowych i golonki, do nóżek dodaje się też marchewkę i cebulę.
Można też dorzucić pietruszkę i kawałek selera.
Poza tym nieodzowne są przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
To one dodają potrawie smaku.
Do gotującego się mięsa warto jednak wsypać też łyżeczkę pieprzu ziołowego.
Ta mieszanka przypraw poprawi strawność dania i sprawi, że nóżki wyjdą nam na zdrowie.
Pieprz ziołowy można też dodać do już ugotowanych nóżek. Pod wpływem wysokiej temperatury uwolni się też z niego przyjemny aromat, który podkreśli smak przekąski.
Warto też pamiętać, by przed podaniem zimnych nóżek, zdjąć z ich powierzchni warstwę tłuszczu.
Przekąska zyska apetyczny wygląd i stanie się o wiele mniej kaloryczna.
Niedoceniane właściwości pieprzu ziołowego
Pieprz ziołowy to mieszanka przypraw, która wcale nie zawiera pieprzu. W jej skład wchodzą zwykle: majeranek, kminek, gorczyca, liść laurowy, kolendra i papryka.
Pieprz ziołowy ma niepowtarzalny, dość ostry smak, ale w rezultacie jest łagodniejszy od pieprzu czarnego.
Co ciekawe, każdy ze składników pieprzu ziołowego korzystnie wpływa na trawienie i pracę układu pokarmowego. Mieszanka ta leczy też niestrawność, zapobiega wzdęciom i gazom.
Z tego powodu warto dodawać tę przyprawę do ciężkostrawnych potraw polskiej kuchni.
Poznaj przepis Magdy Gessler na zimne nóżki . Sprawdź, też jak uratować mętną galaretę .