Smakosze.pl Porady Wsyp łyżeczkę do gotujących się nóżek. Galareta będzie zdrowsza niż zwykle
canva/JoannElle

Wsyp łyżeczkę do gotujących się nóżek. Galareta będzie zdrowsza niż zwykle

8 maja 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zimne nóżki to przekąska, bez której nie obędzie się większość domowych uroczystości. Jednak niektórzy przygotowują ją ze względów zdrowotnych, doskonale bowiem wpływa na stawy. Co by jednak nie powiedzieć, klasyczne nóżki są przyrządzane z wieprzowiny, która nie jest zbyt lekka dla żołądka. By to zmienić, wystarczy dodać do gotującego się mięsa trochę pieprzu ziołowego.

Zimne nóżki czyli kultowa galareta na przekąskę

Klasyczne, zimne nóżki przyrządza się z nóg wieprzowych. Warto też dorzucić do nich golonkę, by przekąska zawierała więcej mięsa. Nóżki i golonkę trzeba na tyle długo gotować z warzywami i przyprawami, by mięso zaczęło odchodzić od kości. Wtedy też płyn uzyska odpowiednią kleistość i szybko stężeje po schłodzeniu. Gotowe nóżki zwykle podaje się skropione octem lub z cząstką cytryny. Kwaśny smak doskonale podkreśla ich smak.

Wetrzyj w mięso i połóż na patelni. Kotlety dosłownie będą się rozpływać w ustach

Obowiązkowe składniki nóżek w galarecie

Oprócz wspomnianych wyżej mięs, a więc nóg wieprzowych i golonki, do nóżek dodaje się też marchewkę i cebulę. Można też dorzucić pietruszkę i kawałek selera. Poza tym nieodzowne są przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. To one dodają potrawie smaku.

Do gotującego się mięsa warto jednak wsypać też łyżeczkę pieprzu ziołowego. Ta mieszanka przypraw poprawi strawność dania i sprawi, że nóżki wyjdą nam na zdrowie. Pieprz ziołowy można też dodać do już ugotowanych nóżek. Pod wpływem wysokiej temperatury uwolni się też z niego przyjemny aromat, który podkreśli smak przekąski.

Warto też pamiętać, by przed podaniem zimnych nóżek, zdjąć z ich powierzchni warstwę tłuszczu. Przekąska zyska apetyczny wygląd i stanie się o wiele mniej kaloryczna.

Niedoceniane właściwości pieprzu ziołowego

Pieprz ziołowy to mieszanka przypraw, która wcale nie zawiera pieprzu. W jej skład wchodzą zwykle: majeranek, kminek, gorczyca, liść laurowy, kolendra i papryka. Pieprz ziołowy ma niepowtarzalny, dość ostry smak, ale w rezultacie jest łagodniejszy od pieprzu czarnego.

Co ciekawe, każdy ze składników pieprzu ziołowego korzystnie wpływa na trawienie i pracę układu pokarmowego. Mieszanka ta leczy też niestrawność, zapobiega wzdęciom i gazom. Z tego powodu warto dodawać tę przyprawę do ciężkostrawnych potraw polskiej kuchni.

Poznaj przepis Magdy Gessler na zimne nóżki . Sprawdź, też jak uratować mętną galaretę .


canva/whitelook


Ma 12 lat i wygrał MasterChef Junior. Wiemy, kto uczył go gotować
Kucharz chwycił szklankę i rozgniótł ziemniaki. Ta przekąska jest już hitem
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy