Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Zimne nóżki zagoszczą na niejednym świątecznym stole. Aromatyczną i niesamowicie smaczną potrawę przygotujecie, korzystając z receptury Magdy Gessler. Restauratorka do bulionu na pyszną galaretkę dodaje grzyby i uzyskuje znakomite rezultaty. Musicie spróbować.
Przepis na zimne nóżki Magdy Gessler
Mięsna galareta z dodatkiem aromatycznych grzybów leśnych skusi niejednego smakosza. Pełen smaku rarytas idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, a z przepisem gwiazdy Kuchennych Rewolucji zrobicie go bez trudu. Warto skosztować.
Składniki na wywar z nóżek:
- 2 nóżki wieprzowe przednie
- 2 większe ząbki czosnku
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 500 g prawdziwków mrożonych
- 10 g żelatyny na każdy litr wywaru do galaretki
Jak przygotować galaretkę wieprzową? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny
Zaczynamy od opalenia nóżek wieprzowych u oczyszczenia ich z włosów. Mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Wrzucamy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia, a następne gotujemy, aż zmiękną, na niewielkim ogniu.
Po 2-3 godzinach odcedzamy wywar, a mięso zdejmujemy z kości i odkładamy na bok. Grzyby zalewamy niedużą porcją wody i gotujemy około 30 minut. Odcedzamy, zachowując płyn. Kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa.
Oba wywary łączymy ze sobą, a następnie — po ustaleniu jak duża objętość mamy — dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy. W naczyniach układamy grzyby i mięso i zalewamy je galaretką. Zimne nóżki pozostawiamy do zastygnięcia.
Jak podać zimne nóżki?
Magda Gessler poleca serwowanie ich z sosem tatarskim. Niedawno zdradzaliśmy doskonałą recepturę na ten dodatek. Oprócz tego warto podać też marynowane śliwki, kiełki buraka oraz koper.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki idealne do podania podczas świątecznego śniadania. Polecamy smakowity sernik krakowski bez sera oraz znakomity majonez bez jaj, który świetnie sprawdzi się do przygotowania baby majonezowej.
Źródło: kuchnia.fakt