Smakosze.pl

canva/Dar1930; IG/ magdagessler_official

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy

23 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zimne nóżki zagoszczą na niejednym świątecznym stole. Aromatyczną i niesamowicie smaczną potrawę przygotujecie, korzystając z receptury Magdy Gessler. Restauratorka do bulionu na pyszną galaretkę dodaje grzyby i uzyskuje znakomite rezultaty. Musicie spróbować.
 

Przepis na zimne nóżki Magdy Gessler

Mięsna galareta z dodatkiem aromatycznych grzybów leśnych skusi niejednego smakosza. Pełen smaku rarytas idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, a z przepisem gwiazdy Kuchennych Rewolucji zrobicie go bez trudu. Warto skosztować.

Składniki na wywar z nóżek:
  • 2 nóżki wieprzowe przednie
  • 2 większe ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 500 g prawdziwków mrożonych
  • 10 g żelatyny na każdy litr wywaru do galaretki
Szpitalne jedzenie szokuje

Zobaczył śniadanie w szpitalu i chwycił za telefon. Opis przyprawia o ciarki

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować galaretkę wieprzową? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

Zaczynamy od opalenia nóżek wieprzowych u oczyszczenia ich z włosów. Mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Wrzucamy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia, a następne gotujemy, aż zmiękną, na niewielkim ogniu.

Po 2-3 godzinach odcedzamy wywar, a mięso zdejmujemy z kości i odkładamy na bok. Grzyby zalewamy niedużą porcją wody i gotujemy około 30 minut. Odcedzamy, zachowując płyn. Kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa.

Oba wywary łączymy ze sobą, a następnie — po ustaleniu jak duża objętość mamy — dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy. W naczyniach układamy grzyby i mięso i zalewamy je galaretką. Zimne nóżki pozostawiamy do zastygnięcia.

Jak podać zimne nóżki?

Magda Gessler poleca serwowanie ich z sosem tatarskim. Niedawno zdradzaliśmy doskonałą recepturę na ten dodatek. Oprócz tego warto podać też marynowane śliwki, kiełki buraka oraz koper.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki idealne do podania podczas świątecznego śniadania. Polecamy smakowity sernik krakowski bez sera oraz znakomity majonez bez jaj , który świetnie sprawdzi się do przygotowania baby majonezowej .

Galaretka wieprzowa Gessler jest pyszna.png
canva/ Anna Skvortsova

Źródło: kuchnia.fakt

Biedronka oferuje tani majonez

Ruszyło dziś rano. Biedronka postawiła na majonez i twaróg. Na święta jak znalazł

CZYTAJ DALEJ
Sałatka na Wielkanoc

Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >