Kucharz chwycił szklankę i rozgniótł ziemniaki. Ta przekąska jest już hitem
Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem w naszej kuchni. Zwykle podajemy je do drugiego dania. Jednak znany kucharz postanowił przygotować z nich pyszną przekąskę. Smashed patatoes znane są już na całym świecie. Szymon Czerwiński zrobił je jednak w polskiej wersji, z uwielbianymi przez nas dodatkami.
Co to jest smashed patatoes?
Smashed patatoes zajada się już cały świat. To nic innego, jak ugotowane, gniecione ziemniaki, które po przyprawieniu i obłożeniu dodatkami zapieka się w piekarniku. Są chrupiące i pełne smaku. W zależności od użytych dodatków, można je podać do obiadu lub na przekąskę.
Zamieszczone przez nas zdjęcia i przepis pochodzą z kanału czerwinski_szymon na TikToku.
Przepis Szymona Czerwińskiego na gniecione ziemniaki
Składniki:
- ok. 75 dag średniej wielkości ziemniaków, najlepiej młodych
- czosnek niedźwiedzi (możesz zastąpić czosnkiem granulowanym lub zwykłym)
- ok. 15 dag startego żółtego sera
- 10 dag wędzonego boczku
- sól, pieprz
Jak przygotować gniecione ziemniaki?
Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Miękkie odcedź i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka rozgnieć np. przy pomocy szklanki lub słoika.
Tak przygotowane ziemniaki oprósz solą, posyp czosnkiem, startym serem i kawałkami boczku. Oprósz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut. Powinny się lekko zrumienić. Podawaj je z sosem czosnkowym.
Sprawdź też, z czym podawać wczesne ziemniaki, a także, co zrobić ze starymi ziemniakami.
Źródło: czerwinski_szymon/TikTok