Smakosze.pl Produkty Wsyp łyżeczkę do szklanki i zalej wrzątkiem. Pomoże na coś więcej, niż wysoki cholesterol
Fot. Canva

Wsyp łyżeczkę do szklanki i zalej wrzątkiem. Pomoże na coś więcej, niż wysoki cholesterol

16 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Masz za wysoki cholesterol? Poznaj napój z dodatkiem, który nie tylko obniży poziom szkodliwej substancji tłuszczowej, ale też wspomoże odchudzanie. Dowiedz się, jak przygotować napój i włącz go do swojej diety.

W diecie musi znaleźć się ten napój na cholesterol

Cholesterol jest szkodliwą substancją, która odkłada się w naczyniach krwionośnych. Może doprowadzić do miażdżycy, a w konsekwencji do zawału serca, niedokrwienia kończyn oraz innych poważnych schorzeń. Dlatego należy obniżać jego poziom, a można zrobić to w łatwy sposób poprzez jeden napój.

Jego przygotowanie jest łatwe, a dzięki jednemu składnikowi nie tylko obniżysz szkodliwy cholesterol, ale też schudniesz . Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.

kmin.jpg
Fot. Canva/mukesh-kumar
Weź ziemię doniczkową i wsadź do piekarnika. Efekt powala na kolana

Napój na odchudzanie tylko z tym składnikiem

Napój, który obniża cholesterol, to napar z nasion kminku. Pobudzają one metabolizm, a w dodatku wspierają spalanie tłuszczu.

Kminek doskonale wspomaga trawienie. Warto napar z tej właśnie przyprawy pić zwłaszcza po sutych i ciężkostrawnych posiłkach. Nasiona kminku działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego .

Jeżeli żadna dieta nie okazała się skuteczna, koniecznie wypróbuj napar z nasion kminu. Należy pamiętać także, że są one bogate w wiele cennych dla organizmu witamin. Napój ten przyspiesza metabolizm i pomaga zapobiec odkładaniu się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.

Kminek zawiera wiele witamin. Są to między innymi witaminy C, B6, A oraz E. Do przygotowania napoju oprócz nasion potrzebujesz tylko szklankę gorącej wody.

Jak przygotwać napój na odchudzanie?

Zrobienie napoju jest łatwe i zajmuje tylko chwilę. Przygotowanie rozpocznij od roztarcia nasion kminu na drobny pył. Następnie zagotuj wodę i wlej ją do kubka lub szklanki. Wsyp do niego jedną łyżeczkę sproszkowanego kminku i dokładnie wymieszaj.

Przygotowany napar przecedź, a będzie nadawał się do spożycia. Pamiętaj, aby pić go trzy razy dziennie, a szybko zauważysz efekty. Naparu nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby mające problem z krzepliwością krwi.

Sprawdź sposób na suszenie grzybów oraz poznaj tajemnicę kasy Biedronki .

rpzceranie kminku.jpg
Fot. Canva/Aleksandr Kichigin
Ten owoc dziesiątkami pochłaniały stare pokolenia. Dziś nikt nie pamięta
Układam na blaszce i naciskam widelcem. Z 3 składników wychodzą ciasteczka na każdą okazję
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy