Wsyp ryż do szklanki i włóż do niego noże. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czy wiesz jak ostrzyć noże szybko i sprawnie? Okazuje się, że wcale nie musisz mieć ostrzałki, by doprowadzić sprzęt kuchenny do stanu, w którym praca z nim będzie przyjemnością. Sztuczka, o której się niedawno dowiedziałam, w zupełności wystarczy.
Można ostrzyć noże bez specjalnego sprzętu
Ostry nóż ułatwia rozdrabnianie produktów spożywczych. Choć podstawowe narzędzie kuchenne zawsze powinno być gotowe do pracy, bywa, że nie mam pod ręką ostrzałki, która pozwala przywrócić jego sprawność w kilka chwil.
Wtedy z pomocą przychodzą sztuczki kuchenne wymagające zastosowania produktów lub przedmiotów, które znajdziemy nawet w kuchni polowej. Co dokładnie mam na myśli? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Ostrzenie noża z pomocą ryżu
Patent, który znalazłam w internecie, na początku wydawał mi się absurdalny. Jednak sprawdziłam go już nie raz i zawsze uzyskiwałam zadowalające efekty. Oczywiście wciąż najskuteczniejsze ostrzenie zapewni nam przeznaczony do tego celu kamień.
Nie mając go jednak pod ręką, wystarczy, że włożycie stępiony nóż do szklanki wypełnionej ziarnami ryżu. Wyjmując go po chwili, uzyskacie znów nadające się do rozdrabniania produktów narzędzie.
Jak ostrzyć nóż korzystając z kubka lub talerza?
Czasem i ryżu pod ręką mieć nie będziemy. Wtedy sprawdzą się naczynia, z których korzystamy na co dzień. Mowa o talerzach i kubkach. Oba typy przedmiotów od spodu powierzchnię odpowiednią do doprowadzenia noża do stanu używalności
Wystarczy tylko przyłożyć go do niej pod niewielkim kątem i przeciągnąć kilka razy. Efekt będzie zadowalający i pozwoli nam spokojnie pokroić cebulę albo mięso na kotlety schabowe .