Gotuję tę zapiekankę praktycznie w każdy piątek. Przepis od koleżanki jest hitem w moim domu
Obiad na piątek w wielu domach jest bezmięsny. Prosta zapiekanka z cukinii i ziemniaków sprawdzi się doskonale. Robię ją już od dawna, a rodzina jest zachwycona. Przepis dostałam od najlepszej koleżanki.
Pyszna zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Dania, które robimy szybko i niemal bez wysiłku zawsze są w cenie. W przypadku tego przepisu pracę możemy sobie ułatwić, korzystając z blendera. Oczywiście warzywa można również zetrzeć na tarce. Efekt też będzie przepyszny.
Składniki:
- 400 g cukinii
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 duże jajka
- 1 większa cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- około 50 g mąki pszennej
- 70 g sera żółtego
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składników nie potrzeba wiele, a zrobienie dania nie jest skomplikowane. Instrukcje znajdziecie w dalszej części artykułu.
Spojrzał na paragon z Żabki i przetarł oczy ze zdumienia. Od razu wszystko nagrał. „Co to ma być?”Jak zrobić zapiekankę z cukinii i ziemniaków? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od umycia i starcia cukinii na tarce o większych oczkach. Wiórki warzywa umieszczam w sicie zawieszonym nad miską i solę je. Mieszamy i odstawiam, by uwolnił się sok.
W międzyczasie siekam cebulę oraz czosnek. Ścieram też ziemniaki. Z pulpą postępuję podobnie jak z cukinią — jedynie jej nie solę. Odciśnięte z wody i rozdrobnione ziemniaki łączę z cebulą i czosnkiem.
Dodaję jajka, odciśniętą cukinię oraz osad z miski, gdzie zgromadzona była ziemniaczana woda. Wsypuję jeszcze mąkę pszenną oraz przyprawy i dokładnie wszystko mieszam.
Masę przenoszę do naczynia żaroodpornego i zapiekam w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Po tym czasie posypuję startym na tarce serem żółtym. Zostawiam we włączonym piekarniku, aż ser się stopi.
Wskazówka: jeśli nie jadasz jajek, dobrym zamiennikiem będzie aquafaba lub namoczone siemię lniane. Tej pierwszej potrzebujemy 6 łyżek. W 6 łyżkach wrzątku natomiast sporządzimy kleik z 2 łyżek mielonego siemienia.
Jak podać zapiekankę z cukinii i ziemniaków?
Danie świetnie smakuje na ciepło polane domowym sosem grzybowym lub koperkowym. Możecie też zaserwować greckie tzatziki lub bardziej tradycyjną, dość soczystą surówkę np. z marchewki jabłka.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na obiad na piątek. Zerknijcie koniecznie na kotlety jajeczne — są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Być może skusi was też strogonow w wersji bezmięsnej.