Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotuję tę zapiekankę praktycznie w każdy piątek. Przepis od koleżanki jest hitem w moim domu

Gotuję tę zapiekankę praktycznie w każdy piątek. Przepis od koleżanki jest hitem w moim domu

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Obiad na piątek w wielu domach jest bezmięsny. Prosta zapiekanka z cukinii i ziemniaków sprawdzi się doskonale. Robię ją już od dawna, a rodzina jest zachwycona. Przepis dostałam od najlepszej koleżanki.
 

Pyszna zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Dania, które robimy szybko i niemal bez wysiłku zawsze są w cenie. W przypadku tego przepisu pracę możemy sobie ułatwić, korzystając z blendera. Oczywiście warzywa można również zetrzeć na tarce. Efekt też będzie przepyszny.

Składniki:

  • 400 g cukinii
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 duże jajka
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • około 50 g mąki pszennej
  • 70 g sera żółtego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składników nie potrzeba wiele, a zrobienie dania nie jest skomplikowane. Instrukcje znajdziecie w dalszej części artykułu.

Obiad na piątek z cukinią.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking
Spojrzał na paragon z Żabki i przetarł oczy ze zdumienia. Od razu wszystko nagrał. „Co to ma być?”

Jak zrobić zapiekankę z cukinii i ziemniaków? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od umycia i starcia cukinii na tarce o większych oczkach. Wiórki warzywa umieszczam w sicie zawieszonym nad miską i solę je. Mieszamy i odstawiam, by uwolnił się sok.

W międzyczasie siekam cebulę oraz czosnek. Ścieram też ziemniaki. Z pulpą postępuję podobnie jak z cukinią — jedynie jej nie solę. Odciśnięte z wody i rozdrobnione ziemniaki łączę z cebulą i czosnkiem.

Dodaję jajka, odciśniętą cukinię oraz osad z miski, gdzie zgromadzona była ziemniaczana woda. Wsypuję jeszcze mąkę pszenną oraz przyprawy i dokładnie wszystko mieszam.

Masę przenoszę do naczynia żaroodpornego i zapiekam w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Po tym czasie posypuję startym na tarce serem żółtym. Zostawiam we włączonym piekarniku, aż ser się stopi.

Wskazówka: jeśli nie jadasz jajek, dobrym zamiennikiem będzie aquafaba lub namoczone siemię lniane. Tej pierwszej potrzebujemy 6 łyżek. W 6 łyżkach wrzątku natomiast sporządzimy kleik z 2 łyżek mielonego siemienia.

Jak podać zapiekankę z cukinii i ziemniaków?

Danie świetnie smakuje na ciepło polane domowym sosem grzybowym lub koperkowym. Możecie też zaserwować greckie tzatziki lub bardziej tradycyjną, dość soczystą surówkę np. z marchewki jabłka.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na obiad na piątek. Zerknijcie koniecznie na kotlety jajeczne — są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Być może skusi was też strogonow w wersji bezmięsnej.

Zapiekanka z cukinii ziemniaków jest pyszna.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking