Smakosze.pl Przepisy Wsyp szczyptę do pasty jajecznej, a nabierze charakteru. Kanapki znikną w mgnieniu oka
Canva / schankz

Wsyp szczyptę do pasty jajecznej, a nabierze charakteru. Kanapki znikną w mgnieniu oka

19 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu. Możesz w łatwy sposób dokonać tego, przygotowując pastę jajeczną z dodatkiem curry. W zależności od preferencji wybierz wersję łagodną lub pikantną. Domownicy będą zachwyceni i szybko poproszą o dokładkę.

Pasta jajeczna z curry to prawdziwy hit

Każdy z nas dobrze zna smak pasty jajecznej z majonezem i szczypiorkiem. W kuchni warto jednak stosować smakowite urozmaicenia. Mieszanka orientalnych przypraw w połączeniu z charakterną musztardą i aromatyczną kolendrą będzie pasować do gotowanych jajek jak ulał. Wypróbuj ten przepis raz, a będziesz do niego wracać przy każdej nadarzającej się okazji.

Kupiłeś tę wędlinę? Absolutnie jej nie jedz. Wycofują ją z powodu zanieczyszczenia

Przepis na pastę jajeczną z aromatycznymi dodatkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • szczypta przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie szczypta ostrej papryki

Jak zrobić najlepszą na świecie pastę jajeczną z curry?

Jajka ugotuj na twardo . Ostudź i obierz je ze skorupek. Następnie pokrój je w drobną kostkę i przełóż do dużej miski .

Przygotuj sos do pasty jajecznej . W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z musztardą . Dopraw go do smaku curry, solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką . Składniki starannie połącz .

Sos do pasty jajecznej dodaj do pokrojonych jajek . Wymieszaj całość i odstaw na 5-10 minut, aby smaki dobrze się przegryzły . Na koniec posiekaj drobno liście świeżej kolendry i dodaj je do smarowidła . Pastę jajeczną z curry podawaj do świeżego pieczywa .

W paście Ewy Wachowicz znalazła swoje miejsce charakterna zielenina . Z kilku prostych składników ukręcisz obłędny dodatek kanapkowy .

przyprawa curry.png
Canva / vikif
Zapomnij o schabowych. Wachowicz robi kotlety pożarnicze. Nie uwierzysz z jakiego mięsa
Bosacka wzięła sałatę i zwróciła uwagę na ważny detal. Jest oznaką świeżości
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy