Smakosze.pl Przepisy Wsyp to do klusek śląskich. Wyjdą mięciutkie i delikatne jak nigdy wcześniej
Fot. Anna Zyśk

Wsyp to do klusek śląskich. Wyjdą mięciutkie i delikatne jak nigdy wcześniej

10 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kluski śląskie to przysmak, który ucieszy każdego fana dobrej kuchni. Czasami zdarza się jednak, że kluski wychodzą zbyt twarde i tracą przez to na smaku. Rozwiązanie tego problemu ma Anna Zyśk, która podzieliła się z nami swoim przepisem. Poznaj jej metodę i sprawdź, czy działa.

Kluski śląskie

Pewnie nie raz zachodziłaś w głowę, jak zrobić kluski śląskie, które będą smaczne i miękkie. Wbrew pozorom nie jest to zadanie łatwe, bo po ugotowaniu często okazuje się, że pochodzący ze śląska przysmak wychodzi zbyt twardy. Panuje przekonanie, że za taki stan rzeczy odpowiedzialne są tylko i wyłącznie ziemniaki. Owszem, ten składnik jest ważny i na kluski trzeba wybierać ziemniaki mączne, czyli takie z dużą zawartością skrobi.

Z kolei Anna Zyśk, czyli prowadząca w mediach społecznościowych profil jedz.pysznie , ma także inną wskazówkę. Ta znana autorka przepisów kulinarnych do masy na kluski śląskie dodaje jeden składnik. Dzięki niemu przysmak ma wyjść delikatny i odpowiednio miękki. Poradę Zyśk prezentujemy poniżej.

Tomasz Jakubiak ma ważną wiadomość dla wszystkich. Chodzi o postępy w jego chorobie

Miękkie kluski śląskie z trzech składników

Ogromną zaletą przepisu Anny Zyśk jest to, że kluski śląskie przygotowuje się tylko z trzech składników. Nie ma więc zbędnych dodatków i zbędnych ulepszaczy smaku. Są za to ziemniaki i skrobia ziemniaczana. To właśnie dzięki temu składnikowi kluski wychodzą na tyle delikatne, że aż rozpływają się w ustach. Do przygotowania niezbędne będzie również jajko, które połączy ze sobą składniki. Proporcje wszystkich produktów umieściliśmy na liście poniżej. Trzymaj się wytycznych, a kluski wyjdą idealne.

Dalsza cześć tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 600 g ugotowanych mączystych ziemniaków
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko

Przepis na kluski śląskie

Krok 1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Przełóż je do miski.

przeciskanie ziemniaków.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Ubij ziemniaki łyżką i podziel je cztery części. Jedną z nich wyjmij, a w jej miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną.

ziemniaki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Dodaj jajko. Wymieszaj składniki, a następnie zagnieć je na jednolite ciasto.

jajko.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Z ciasta uformuj rulon, a następnie podziel go na równe kawałki.

kawałki ciasta.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Z każdego kawałka uformuj kluskę i zrób w niej otwór.

dziurki w klusce.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia. Odcedź i podawaj na obiad.

kluski na obiad.jpg
Fot. Anna Zyśk

Weź mandarynki i nadziej orzechami włoskimi. Ten deser to mistrzostwo
Ugotuj jajka na twardo i zawiń je w gazę. Na Wielkanoc to będzie hit
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy