Pokrój karkówkę, ułóż na cebuli i wstaw do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o ten obiad

Niewiele trzeba zmienić w zwyczajnym daniu, by wyglądało niezwykle oryginalnie. Takie pieczone kotlety z karkówki na pokrojonej cebuli nie wydają się niczym szczególnym. Ale poczekajcie, aż zobaczycie dodatki.
Pieczona karkówka z cebulą
Karkówka to produkt kulinarny nieco kłopotliwy. Kłopot w tym, że jest… pyszna. Ma oddane grono zajadłych zwolenników, choć ze względu na ilość nasyconych tłuszczów nie powinna być jadana w nadmiarze.
Dlatego, by od czasu do czasu przyrządzić coś pysznego z tym niedrogim i bardzo apetycznym mięsem, skierujmy się do piekarnika, zamiast ku kuchennemu palnikowi. Pieczona karkówka będzie obrobiona w niższej temperaturze, a zatem bez niezdrowych spieczeń. Będzie też tak soczysta i pełna smaku, jak zasługuje na to nasz surowiec. A zestawiona z odpowiednimi dodatkami, jak w naszej zapiekanej karkówce, będzie pysznym i ciekawym obiadem.
Karkówka z piekarnika
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Einfach und lecker. Autorzy przygotowują zapiekankę pod majonezem. Jednak, choć akurat majonez jest źródłem tłuszczu roślinnego, nie warto dodawać tyle tego kłopotliwego makroskładnika do i tak tłustego dania. Karkówkę zapiekamy więc w śmietanie, zamieniając 75% tłuszczu na 18%.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg karkówki
- 4 duże cebule
- 6-8 ogórków kiszonych
- 3 łyżki musztardy
- 200 g mozzarelli
- 1 kubeczek śmietany (albo jogurtu greckiego)
- Sól, pieprz

Karkówka z cebulą na obiad
Karkówkę kroimy w grube plastry – co najmniej 2 cm. Oprószamy je solą i pieprzem i odkładamy na chwilę do zamarynowania. Cebulę kroimy w grubsze pióra.
Blachę do pieczenia smarujemy cienką warstwą oleju. Pokrywamy ją równomiernie cebulą. Na tej warstwie układamy plastry karkówki.

Kotlety smarujemy musztardą. Ogórki kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Całość posypujemy startą mozzarellą.
Kotlety jeszcze raz posypujemy pieprzem. Na wierzch nakładamy po łyżce śmietany lub jogurtu. Dla lepszego efektu można posłużyć się rękawem cukierniczym.
Kotlety pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości. Powinny być gotowe po ok. 50 minutach. Podajemy je na obiad z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na kolagenowy rosół wołowy i coleslaw z czerwonej kapusty.






































