Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój karkówkę, ułóż na cebuli i wstaw do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o ten obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.03.2025 18:52

Pokrój karkówkę, ułóż na cebuli i wstaw do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o ten obiad

karkówka na cebuli
fot. youtube.com/eul0406

Niewiele trzeba zmienić w zwyczajnym daniu, by wyglądało niezwykle oryginalnie. Takie pieczone kotlety z karkówki na pokrojonej cebuli nie wydają się niczym szczególnym. Ale poczekajcie, aż zobaczycie dodatki.

Pieczona karkówka z cebulą

Karkówka to produkt kulinarny nieco kłopotliwy. Kłopot w tym, że jest… pyszna. Ma oddane grono zajadłych zwolenników, choć ze względu na ilość nasyconych tłuszczów nie powinna być jadana w nadmiarze.

Dlatego, by od czasu do czasu przyrządzić coś pysznego z tym niedrogim i bardzo apetycznym mięsem, skierujmy się do piekarnika, zamiast ku kuchennemu palnikowi. Pieczona karkówka będzie obrobiona w niższej temperaturze, a zatem bez niezdrowych spieczeń. Będzie też tak soczysta i pełna smaku, jak zasługuje na to nasz surowiec. A zestawiona z odpowiednimi dodatkami, jak w naszej zapiekanej karkówce, będzie pysznym i ciekawym obiadem.

krojenie karkówki

Weź ciasto francuskie i 2 jabłka. Ten deser zasługuje na medal

Karkówka z piekarnika

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Einfach und lecker. Autorzy przygotowują zapiekankę pod majonezem. Jednak, choć akurat majonez jest źródłem tłuszczu roślinnego, nie warto dodawać tyle tego kłopotliwego makroskładnika do i tak tłustego dania. Karkówkę zapiekamy więc w śmietanie, zamieniając 75% tłuszczu na 18%.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 4 duże cebule
  • 6-8 ogórków kiszonych
  • 3 łyżki musztardy
  • 200 g mozzarelli
  • 1 kubeczek śmietany (albo jogurtu greckiego)
  • Sól, pieprz
dodatki na karkówce
fot. youtube.com/eul0406

Karkówka z cebulą na obiad

Karkówkę kroimy w grube plastry – co najmniej 2 cm. Oprószamy je solą i pieprzem i odkładamy na chwilę do zamarynowania. Cebulę kroimy w grubsze pióra.

Blachę do pieczenia smarujemy cienką warstwą oleju. Pokrywamy ją równomiernie cebulą. Na tej warstwie układamy plastry karkówki.

karkówka z cebulą
fot. youtube.com/eul0406

Kotlety smarujemy musztardą. Ogórki kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Całość posypujemy startą mozzarellą.

Kotlety jeszcze raz posypujemy pieprzem. Na wierzch nakładamy po łyżce śmietany lub jogurtu. Dla lepszego efektu można posłużyć się rękawem cukierniczym.

Kotlety pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości. Powinny być gotowe po ok. 50 minutach. Podajemy je na obiad z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na kolagenowy rosół wołowy i coleslaw z czerwonej kapusty.

zapieczona karkówka
fot. youtube.com/eul0406