Weź mandarynki i nadziej orzechami włoskimi. Ten deser to mistrzostwo

Niezwykle prosty przepis na bardzo nietypowe mandarynki. Są bardzo smaczne i w ogóle niepodobne do deserów spotykanych na codzień. Deser jest smaczny, a przy tym niezwykle efektownie się prezentuje. Warto spróbować.
Mandarynki w syropie
Koniec zimy to czas, kiedy próbujemy najeść się na zapas mandarynek i innych owoców cytrusowych. Już za chwilę na straganach pojawiać się zaczną tak wyczekiwane pierwsze truskawki. I choć latem do cytrusów tęsknimy mniej niż zimą do sezonówek, czasem mandarynek także nieco brak.
Można jednak zamknąć smak tych owoców w bardzo nietypowych przetworach. Oto przepis na mandarynki w syropie. Można podać je jako deser od ręki, ale można też zawekować na gorąco i sięgnąć po nie w sezonie na desery z lodami waniliowymi.

Deser z mandarynek i orzechów włoskich
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Nur'un Yemek Tarifleri 2. Syrop do mandarynek można przyprawiać według uznania. Na przykład dodać odrobinę szaleństwa suszonym imbirem czy kardamonem.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1,5 kg mandarynek
- 1 opakowanie orzechów włoskich
- 500 g cukru
- 150 ml soku pomarańczowego lub mandarynkowego
- Sól, cynamon, imbir

Mandarynki i orzechy włoskie
Do szerokiego rondelka nalewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i solimy. Układamy w niej mandarynki i gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie przenosimy je cedzakiem do zimnej wody.
Czynność powtarzamy dwukrotnie. Za drugim razem wody już nie solimy. Po przeniesieniu mandarynek drugi raz do zimnej kąpieli, wodę wylewamy.
Na dno rondelka nalewamy 150 ml świeżej wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier. Po rozpuszczeniu dolewamy także sok mandarynkowy.
Połączone płyny przyprawiamy imbirem i cynamonem. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy do połączenia sosu.

Z mandarynek odkrawamy wierzch. Ze środka delikatnie nożem usuwamy rdzeń. W jego miejsce wsuwamy po dwa orzechy włoskie.
Mandarynki układamy orzechami do góry w naczyniu i gotujemy. Po ok. 10 minutach odwracamy je na drugą stronę. Gotujemy, aż karmel zgęstnieje, ale wciąż będzie łatwy do przelewania.
Mandarynki układamy w wyparzonych słoikach. Zalewamy je płynem z patelni i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i odstawiamy do pełnego przestudzenia.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę ziemniaczaną i chleb z patelni.






































