Wszyscy byliśmy w błędzie. Dietetyk obalił popularny mit, chodzi o chleb
Bez wątpienia chleb często gości na naszych stołach. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego dnia bez kanapki. Powszechnie uważa się, że chleb jest produktem tuczącym. Dietetyk Michał Wrzosek rozprawił się z tym mitem.
Czy chleb jest tuczący?
Chleb i pieczywo uznawane są za jedne z podstawowych produktów spożywczych. Nie bez powodu wielu Polaków kupuje go praktycznie codziennie. Większość smakoszy sądzi, że chleb jest tuczący. Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnił, że prawda jest zgoła odmienna .
W nagraniu opublikowanym na kanale Michal_Wrzosek na YouTube, dietetyk wziął pod lupę pieczywo. Okazuje się, że sam chleb nie powoduje tycia. Michał Wrzosek wyjaśnił, że przyrost wagi wynika z nadmiaru kalorii . Zatem istotne jest głównie to, co kładziemy na chleb. Co radzi dietetyk?
Dietetyk rozprawia się z mitami o chlebie
W swoim nagraniu dietetyk Michał Wrzosek podpowiada, że zamiast masła lepiej sięgnąć, chociażby po margarynę . Ma ona o wiele mniej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych.
Mając na uwadze powyższe informacje, warto stawiać na zdrowsze i mniej kaloryczne dodatki do chleba. Wówczas możemy uniknąć nadmiernych kalorii, a co za tym idzie samego tycia. Najlepiej, jeśli w naszych kanapkach znajdą się również świeże warzywa. Dostarczają one cennych witamin oraz błonnika.
Co jeszcze warto wiedzieć o pieczywie?
Dietetyk Michał Wrzosek obalił również inne popularne przekonania dotyczące pieczywa. Ekspert poruszył kwestię jakości pieczywa. Wielu smakoszy uważa, że chleb kupiony w supermarkecie będzie znacznie gorszej jakości.
Okazuje się, że w sieciach takich jak Biedronka i Lidl można dostać dobrej jakości pieczywo . Przykładem jest, chociażby chleb żytni, który w składzie ma zaledwie 3 składniki. Na próżno w nim szukać zbędnych dodatków.
Dietetyk podkreślił także, że pieczywo jest zdrowszym rozwiązaniem niż wafle ryżowe, które uznawane są za dietetyczne . Najważniejszy jest dobór odpowiedniego rodzaju chleba. Najlepiej sprawdzają się te pełnoziarniste i żytnie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o najzdrowszej potrawie PRL-u . Warto się również wiedzieć o najlepszym zamienniku dla cukru .