Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zapomnij o cukrze. Dietetyk wskazał najlepszy zamiennik, zalety powalają

Zapomnij o cukrze. Dietetyk wskazał najlepszy zamiennik, zalety powalają

Dietetyk odradza cukier
canva/pookgreen; Screen z filmu na kanale YouTube Michał Wrzosek

Dietetyk pokazał produkty, które będą lepszym wyborem niż tradycyjny cukier. Niektórzy smakosze w życiu by o niech nie pomyśleli. Cena zamienników zwykłego cukru jest nieco wyższa, ale mają sporo zalet. Szczególnie stewia powinna zwrócić naszą uwagę. Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnił dlaczego.
 

Stewia bije na głowę cukier

Jak słyszymy w krótkiej prezentacji zamieszczonej na kanale YouTube, pochodzące z rośliny z rodziny astrowatych słodziwo wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Stres oksydacyjny jest niezwykle niebezpiecznym zjawiskiem dla komórek naszego organizmu.

Ponieważ może on przyczynić się nawet do powstawania zaawansowanych nowotworów, każdy produkt przeciwdziałający niekorzystnym zmianom jest na wagę złota. Niska kaloryczność stewii — przy tak korzystnym działaniu — to niewielka, ale wciąż z punktu widzenia dietetyki cenna zaleta.

Bosacka spojrzała na opakowanie serdelków i zamarła. Teraz apeluje do wszystkich

Dietetyk doradza też dwa inne słodziki

Kolejnym zamiennikiem cukru opisywanym przez eksperta jest ksylitol. Pochodzący z brzozy cukier dostarcza niemal o połowę mniej kalorii niż sacharoza i wykazuje niski indeks glikemiczny. Jego spożycie nie wywołuje zatem gwałtownych skoków glukozy w organizmie, co jest zaletą nie tylko dla osób zmagających się z insulinoopornością.

Warty uwagi jest także erytrytol. Przez niektórych nazywany tez erytrolem związek chemiczny był ostatnio przedmiotem ożywionej dyskusji związanej z publikacją badań mających na celu wykazanie jego szkodliwości. Wbrew krytycznym głosom, należy stwierdzić, że jest on bezpieczny. Nie jest jednak dobrze przesadzać z jego stosowaniem, gdyż spożyty w nadmiarze może powodować biegunki.

Cukier oraz słodziki warto ograniczać

Jedzenie słodyczy oraz dodawanie substancji słodzących do dań nie może odbywać się bez kontroli. Nawet jeśli naszym celem nie jest redukcja masy ciała, żywność, którą wybieramy, powinna być dla naszego organizmu odżywcza. Cukier oraz słodziki dostarczają jedynie energii. Ich nadmiar nie będzie zatem korzystny.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na słodycze, które nie zawierają cukru. W tym artykule zdradzamy jak przygotować ciasto, które nawet dietetyk poleca. Ten natomiast zawiera recepturę na owsiankę Ewy Chodakowskiej.

Źródło: YT/Michał Wrzosek