Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę
Gołąbki lubi wielu smakoszy. Tym razem proponujemy wam bogatą, mięsno-grzybową kompozycję z dodatkiem kaszy gryczanej. Zawinięty w pyszną kapustę włoską farsz będzie idealnie pasował do pysznego sosu pomidorowego. Koniecznie spróbujcie. Jeszcze nie raz do tego przepisu wrócicie.
Gołąbki najczęściej przyrządza się z ryżem i mięsem , choć tradycyjnie było to danie jarskie . Tym razem proponujemy wam przygotowanie aromatycznego bogatego w smaki nadzienia z suszonych grzybów, kaszy gryczanej i mielonej wieprzowiny. Przyprawione ziołami składniki doskonale pasują do włoskiej kapusty i delikatnego pomidorowego sosu.
Przepis na gołąbki z grzybami, kaszą gryczaną i mięsem mielonym
Składniki:
-
1 kapusta włoska
-
25 g suszonych grzybów
-
700 g mielonego mięsa wieprzowego
-
100 g niepalonej kaszy gryczanej
-
1 średnia cebula
-
1,5 litra bulionu drobiowego
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
300 g przecieru pomidorowego
-
1 łyżka mąki pszennej
Przyprawy:
-
1 łyżka suszonego oregano
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie farszu:
Wieczorem, w przeddzień przyrządzania gołąbków namaczamy grzyby. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy. Następnego dnia gotujemy je około pół godziny pod przykryciem. Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy ją szklanką wody i solimy.
Garnek przykrywamy i gotujemy ziarno przez kwadrans. Następnie odparowujemy pozostały w naczyniu płyn i studzimy kaszę. Grzyby odcedzamy, rozdrabniamy je wraz z cebulą w malakserze. Masę łączymy z mięsem mielonym i kaszą. Doprawiamy ją solą i pieprzem , a następnie wyrabiamy dłonią. Formujemy podłużne kotlety.
Przygotowanie gołąbków:
Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka wypełnionego wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut na niewielkim ogniu. Warzywo wyjmujemy z wody i oddzielamy liście. Zawijamy w nie mięso. Na dnie szerokiego garnka układamy trochę niewykorzystanej kapusty i układamy na niej przygotowane gołąbki.
W osobnym garnku zagotowujemy bulion, a następnie zalewamy nim gołąbki. Całość gotujemy około 45 minut. Następnie dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy. Ostrożnie mieszamy.
Mąkę wsypujemy do miski, a następnie starannie rozrabiamy ją z odrobiną płynu z garnka. Łączymy go z gołąbkami. Zagotowujemy i doprawiamy suszonymi zioła oraz papryką. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Źródło zdjęcia; canva/AnjelaGr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
-
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: kwestiasmaku