Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie soczysty farsz do gołąbków. Wystarczy do ryżu i mięsa dodać wyjątkowy składnik
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.03.2022 01:00

Obłędnie soczysty farsz do gołąbków. Wystarczy do ryżu i mięsa dodać wyjątkowy składnik

gołąbki z kapusty
canva/Naked King

Wiecie, jak zrobić obłędnie soczysty farsz do gołąbków? To proste — wystarczy do ryżu i mięsa dodać wyjątkowy składnik. Nie tylko zwiększy on soczystość farszu, ale też poprawi jego smak i aromat. Od dzisiaj serwowane przez ciebie gołąbki, będą po prostu przepyszne.

Gołąbki z kapusty są niezwykle smacznym, lubianym daniem. Choć na pozór ich przygotowanie wydaje się pracochłonne, tak naprawdę wystarczy rozłożyć sobie pracę na etapy. Na przykład jednego dnia sparzyć kapustę i przygotować farsz, drugiego zawinąć gołąbki i je upiec lub ugotować.

Niektórzy mają jednak problem z przygotowaniem odpowiednio soczystego farszu. Problem pojawia się zwłaszcza przy gołąbkach pieczonych. Podpowiemy wam, że do mięsa i ryżu warto dodać podsmażone pieczarki. Smażymy je krótko, tak by tylko podkreślić ich aromat i smak. Po dodaniu do farszu oddadzą mu resztę pysznego soku.

Obłędnie soczysty farsz do gołąbków

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej

  • 25 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 10 dag ryżu

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • olej

  • 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój z niej głąb. W garnku zagotuj wodę, włóż do niej kapustę, gotuj ją, aż liście zmiękną.

Kapustę wyjmij ostrożnie z wody, przestudź ją, zdejmij elastyczne liście. Główkę kapusty z twardymi liśćmi ponownie włóż do wody i sparz.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, całość podsmaż. Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, przestudź. Dodaj go do mielonego mięsa razem z pieczarkami i cebulą. Farsz dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Na każdy liść kapusty połóż trochę farszu, zwiń dość ścisłe gołąbki. Gołąbki obsmaż na patelni z olejem, przełóż je do żaroodpornego naczynia. Gołąbki podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Jeśli szukasz innych przepisów na gołąbki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na gołąbki z kaszą i ziemniakami, a także na gołąbki pieczone w żurku.

smażenie pieczarek
smażenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/tomis2014 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: skonka-gotuje.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram