Smakosze.pl Przepisy Wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem
canva/Marcin Jucha

Wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem

14 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Żurek jest aromatyczną i pożywną zupą, która doskonale smakuje przez cały rok. Zwykle podaje się go z jajkiem i kiełbasą. Dziś jednak zaprosimy was na wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem. Dzięki niemu zupa nabierze ciekawego smaku i stanie się bardziej sycąca.

Żurek obowiązkowo serwuje się u nas na wielkanocnym stole. Jednak zupa ta jest na tyle smaczna, że chętnie zjemy ją o każdej porze roku. Żurek można przygotować na wiele sposobów, jednak jego podstawę stanowią warzywa, przyprawy i wędzonka.

Niektórzy dodają też do żurku suszone grzyby, chrzan czy czosnek, które nadają wywarowi ciekawego, głębokiego smaku. Zupę tę serwuje się zwykle z ugotowanym na twardo jajkiem i kiełbasą. Jednak nasz żurek benedyktyński podamy z krojonym twarogiem. Choć brzmi to niezwykle, to żurek smakuje doskonale.

Wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem

Składniki:

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 15 dag cienkiej kiełbasy

  • 1 szklanka zakwasu na żur

  • 3 łyżki śmietany

  • majeranek

  • 1 ząbek czosnku

  • 10 dag zwartego twarogu półtłustego

  • sól, pieprz

Przygotowanie żurku

Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, włóż do garnka. Zalej ok. 1,5 l wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Warzywa wyjmij z wywaru. Kiełbasę pokrój w plasterki. Zrumień je na patelni z olejem. Dodaj do wywaru razem z solą i pieprzem, całość gotuj ok. 5 minut.

Zakwas na żur rozmieszaj ze śmietaną, a potem z częścią gorącego wywaru. Wlej do garnka z wywarem, zamieszaj, dodaj majeranek i czosnek. Gotuj ok. 5 minut.

Twaróg pokrój w kostkę. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Posyp twarogiem, podawaj ze świeżym chlebem.

Jeśli szukasz przepisu na klasyczny żurek , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na zakwas na żur .

twaróg
twaróg

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy