Wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem
Żurek jest aromatyczną i pożywną zupą, która doskonale smakuje przez cały rok. Zwykle podaje się go z jajkiem i kiełbasą. Dziś jednak zaprosimy was na wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem. Dzięki niemu zupa nabierze ciekawego smaku i stanie się bardziej sycąca.
Żurek obowiązkowo serwuje się u nas na wielkanocnym stole. Jednak zupa ta jest na tyle smaczna, że chętnie zjemy ją o każdej porze roku. Żurek można przygotować na wiele sposobów, jednak jego podstawę stanowią warzywa, przyprawy i wędzonka.
Niektórzy dodają też do żurku suszone grzyby, chrzan czy czosnek, które nadają wywarowi ciekawego, głębokiego smaku. Zupę tę serwuje się zwykle z ugotowanym na twardo jajkiem i kiełbasą. Jednak nasz żurek benedyktyński podamy z krojonym twarogiem. Choć brzmi to niezwykle, to żurek smakuje doskonale.
Wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem
Składniki:
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
1 cebula
-
2 listki laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
15 dag cienkiej kiełbasy
-
1 szklanka zakwasu na żur
-
3 łyżki śmietany
-
majeranek
-
1 ząbek czosnku
-
10 dag zwartego twarogu półtłustego
-
sól, pieprz
Przygotowanie żurku
Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, włóż do garnka. Zalej ok. 1,5 l wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Warzywa wyjmij z wywaru. Kiełbasę pokrój w plasterki. Zrumień je na patelni z olejem. Dodaj do wywaru razem z solą i pieprzem, całość gotuj ok. 5 minut.
Zakwas na żur rozmieszaj ze śmietaną, a potem z częścią gorącego wywaru. Wlej do garnka z wywarem, zamieszaj, dodaj majeranek i czosnek. Gotuj ok. 5 minut.
Twaróg pokrój w kostkę. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Posyp twarogiem, podawaj ze świeżym chlebem.
Jeśli szukasz przepisu na klasyczny żurek , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na zakwas na żur .
Źródło zdjęcia: canva/ffolas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: winiary