Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał swój sposób na wiosenną zupę. Nie uwierzysz jakie składniki połączył w 1 garnku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.05.2024 11:47

Strzelczyk pokazał swój sposób na wiosenną zupę. Nie uwierzysz jakie składniki połączył w 1 garnku

zupa koperkowa
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Nie ma lepszej zupy koperkowej od tej z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz nie żałuje apetycznych warzyw, ale stawia też na inne, niecodzienne połączenie. Dzięki niemu każdy smakosz chętnie sięgnie po dokładkę tej pysznej zupy. Przekonaj się sama, co tym razem wymyślił kucharz.

Zupa koperkowa najlepsza na wiosnę

Jaka zupa kojarzy się wam z wiosną? Dla mnie to zawsze będzie koperkowa. Apetyczna, aromatyczna, a ugotowana przez Tomasza Strzelczyka, skusi smakiem każdego głodomora.

Efekt jest po prostu pyszny. Zupa koperkowa z przepisu Tomasza Strzelczyka jest warta polecenia. Po za warzywami i delikatną golonką z indyka znajdziesz w niej ziemniaki oraz…makaron! Jak ją przyrządza nietypową zupę znany kucharz, zobaczysz na YouTube Tomasza Strzelczyka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

zupa koperkowa
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Kroję i układam warstwami w słoikach. To najlepszy sposób na świeży koperek na zimę

Jak ugotować zupę koperkową z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 2 ½ litra wody
  • ½ opakowania makaronu krajanki (jak do rosołu)
  • 2 ziemniaki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 mała golonka z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 100 ml śmietanki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy zacznij od posiekania cebuli i podsmażenia jej na maśle. Teraz pokrój warzywa i przełóż je do garnka z podsmażoną cebulą. Smaż wszystko jeszcze 5 minut, a w tym czasie pokrój łodygi kopru i dołóż do garnka (listki zostaw na później). Składniki wymieszaj i zajmij się indykiem.

Mięso oddziel od kości, pokrój w nieduże kawałki i przełóż do garnka. Dodaj sól, pieprz, majeranek i wlej wodę. Dołóż jeszcze ziele angielskie i liście laurowe. Gdy zupa się zagotuje, gotuj ją jeszcze około 40 minut. Pod koniec dodaj makaron i koperek. Wlej śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. 

Zupa koperkowa inna niż wszystkie

Zupa jest już gotowa do podania. Pachnie koperkiem, jest pełna warzyw i smacznego mięsa. Dzięki dodaniu makaronu i ziemniaków zupa jest też bardzo pożywna. Zaspokoi nawet największy głód i każdy zje ją z przyjemnością.

Przepis od Tomasza Strzelczyka na zupę koperkową z makaronem i ziemniakami jest wart polecenia. Takie danie będzie w sam raz na wiosnę. Ugotuj tę zupę w swojej kuchni i ciesz się smakiem. Pisaliśmy o tym, jaką rybę powinniśmy włączyć do diety. Radziliśmy, jak ugotować szybki obiad z mięsa i ziemniaków. 

zupa koperkowa
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen  YouTube/ODDASZFARTUCHA