Smakosze.pl Przepisy Wydrąż bułkę i zapiecz w niej jajka. To teraz śniadaniowy hit
Fot. Canva/EBlokhina

Wydrąż bułkę i zapiecz w niej jajka. To teraz śniadaniowy hit

29 kwietnia 2024

Jajka i bułka zawsze smakują na śniadanie. Jednak teraz te dwa produkty wykorzystaj w wyjątkowy sposób w kuchni. Bułkę wydrąż i zapiecz w niej jajka. Wyjdzie śniadanie, które już stało się hitem.

Jajka zapiekane w bułce najlepsze na śniadanie

Czy pamiętasz o jedzeniu śniadania? Ten pierwszy posiłek w ciągu dnia zapewnia nam energię na wiele godzin, daje siłę do nauki i pracy. Śniadanie powinno dostarczać też smaku, dlatego warto przyrządzić coś pysznego. Dobrym wyborem będą jajka i pieczywo. Polecamy przepis na  jajka zapiekane w bułce.

Z przygotowaniem tego dania poradzi sobie nawet laik w kuchni. Wystarczy wydrążyć bułkę i zapiec w niej jajka. Do tego kiełbasa, ale możesz zastąpić ją apetycznym boczkiem . Ser żółty i szczypiorek będą też znakomitym uzupełnieniem takiego śniadania . Poniżej znajdziesz przepis na jajka zapiekane w bułce.

jajka
Fot. Canva/Klaus Nielsen
Lepszego krupniku nigdy nie jadłem. Sekret tkwi w przygotowaniu kaszy, każdy powinien go znać

Jak zrobić jajka zapiekane w bułce?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 duże bułki
  • 2 plastry kiełbasy lub boczku
  • 2 plastry sera żółtego
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie śniadania zacznij od przekrojenia i wydrążenia bułek. Rozsmaruj w nich masło, ułóż kiełbasę lub boczek i dodaj ser żółty. Teraz pora na wbicie jajka . Możesz wcześniej wbić jajko do szklanki, żeby ułatwić cały proces, a potem przełożyć jajko do bułki.

Danie dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut. Po upływie tego czasie jajka zapiekane w bułce będą gotowe do podania. Jajka będą ścięte, ale jeśli chcesz, by żółtka były lekko płynne, to zapiekaj bułki trochę krócej, czyli 15 minut. Po wyjęciu z pieca, posyp ulubioną zieleniną – szczypiorkiem, kolendrą lub koperkiem.

Jajka zapiekane w bułce smakują i sycą

Danie jest bardzo smaczne i pożywne. Stanowi alternatywę dla popularnych jajek gotowanych na miękko. Ten sposób przyrządzenia śniadanie jest też nieskomplikowany Danie praktycznie robi się samo. Czasu wymaga tylko zapiekanie w piekarniku.

Warto czekać na takie śniadanie , bo dostarczy nam smaku, energii i da siłę do działania. Polecamy przepis, który jest prosty i już stał się hitem. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kolację z kapustą w roli głównej. Radziliśmy, jak upiec wiosenne ciasto z rabarbarem.

śniadanie
Fot. Canva/EBlokhina

Źródło: smaker.pl

Biorę mleko skondensowane i wlewam je na wrzącą wodę. Za ten przepis na śniadanie jeszcze mi podziękujesz
Gessler przesadziła w Kuchennych Rewolucjach? „Wyżywała się w chamski i prostacki sposób"
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy